Wie het vakantiegevoel wil terughalen, kan mooie stedentrip boeken.
En een groot aantal Europeanen doet dat, want sinds de crisis is het aantal reisjes naar Europese steden met ruim 60 procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van IPK International.
Een citytrip kan flink in de papieren lopen, maar met slim shoppen kun je behoorlijk wat geld besparen, zo blijkt uit een inventarisatie van Business Insider.
We struinden internet af op zoek naar de voordeligste overnachting in zeven drie- en viersterrenhotels in Europa voor een stedentrip op 20 oktober, in de herfstvakantie.
We bekeken de opties voor één hotelovernachting voor twee personen in drie populaire Nederlandse steden (in Parkhotel Valkenburg, NH Amsterdam Centre vlakbij het Leidseplein in Amsterdam en Hotel Valkenburg in Haarlem) en vier hotelovernachtingen in vier Europese steden (Imperial Hotel in Londen, Hôtel du Nord et de l’Est in Parijs, NH Barcelona Ramblas en Hotel Atlante Star in Rome).
Hierbij turfden we niet alleen het aanbod via Trivago, een zoekmachine die prijzen van verschillende boekingssites vergelijkt, maar ook dat van de betrokken hotels zelf en andere aanbieders.
Wat bleek? Soms ben je voor hetzelfde hotel bij de ene partij honderden euro's voordeliger uit dan bij de andere aanbieder. Met de onderstaande zes tips hark je de hoogste korting binnen.
1. Vergelijk geen appels met peren
Het is soms lastig om prijzen te vergelijken, omdat het aanbod kan verschillen. Zo is bij het ene aanbod het ontbijt wel inbegrepen en bij de andere niet. Ook zijn er verschillen in kamertype. Soms lijkt een aanbod voordelig, maar blijkt bij nader inzien dat er nog toeristenbelasting of boekingskosten bij komen, terwijl deze bij een andere aanbieder wél zijn inbegrepen. Bij sommige aanbiedingen moet je de hele som vooruitbetalen, terwijl je elders pas in het hotel je bankpas tevoorschijn hoeft te halen.
Zorg er daarom voor dat je geen appels met peren vergelijkt.
2. Laat je niet onder druk zetten
'3 andere personen kijken nu'. 'Nog 1 kamer vrij op onze site'. 'Bingo! Dit is de laagste prijs voor uw data'. 'Net door iemand geboekt'. 'Erg gewild!'. 'De afgelopen zes uur drie keer gereserveerd'. 'Beperkt aanbod'. 'Boeken duurt maar twee minuten'. 'Onthoud het goed: verzamel 10 nachten en ontvang er 1 gratis'... Veel boekingssites proberen je onder druk te zetten om snel te boeken.
Toch loont het de moeite om de tijd te nemen om goed prijzen te vergelijken, want de prijsverschillen kunnen behoorlijk groot zijn. Boek je een kamer via Trivago - waar aanbiedingen van allerlei boekingssites onder elkaar staan - klik dan niet automatisch op de aanbieding die rechts in beeld wordt uitgelicht. Deze is lang niet altijd de goedkoopste.
De keuze is trouwens groot, want er zijn inmiddels tientallen hotelboekingssites actief. In Nederland is Hotels.nl een grote speler, met meer dan 2.000 aangesloten hotels. Maar je kunt ook terecht bij veel grote internationale partijen, zoals Expedia en het in Amsterdam opgerichte Booking.com. Die zijn in de hele wereld actief.
Toch is het aanbod wat minder divers dan je misschien zou denken. Zo valt onder Expedia niet alleen de gelijknamige hotelboekingssite, maar ook 'concurrent' Hotels.com en zoekmachine Trivago. Het is dan ook geen wonder dat de prijzen van Expedia en Hotels.com vaak dicht bij elkaar liggen.
Hoeveel geld boekingssites opstrijken is vaak onduidelijk. Ze krijgen meestal provisie van de aangesloten hotels als jij via hen een overnachting boekt. Maar hoe hoog die vergoeding is, is meestal niet helder, omdat deze doorgaans bij de prijs is inbegrepen. In sommige gevallen worden de boekingskosten wel zwart op wit vermeld.
3. Hotel zelf is niet altijd voordeliger
Soms kan het voordeliger zijn om de hotelovernachting bij het hotel zelf te boeken. Zo biedt NH Amsterdam Centre zelf een 'beste prijsgarantie' en ben je daar voor een overnachting met ontbijt 236,45 euro kwijt, terwijl je bij andere aanbieders 260 tot maar liefst 424 euro moet aftikken.
Maar dat hotels zelf voordeliger zijn, is geen wetmatigheid. Boek je bijvoorbeeld vier overnachtingen met ontbijt en kosteloze annuleringsmogelijkheid in het Atlante Star Hotel in Rome rechtstreeks bij het hotel, dan ben je 1.120 euro kwijt. Maar reserveer je diezelfde kamer via Lol.travel, dan moet je 847 euro betalen: een verschil van maar liefst 273 euro.
4. Maak gebruik van een prijsgarantie
Sommige aanbieders bieden een prijsgarantie. Vind je elders een goedkoper aanbod voor hetzelfde kamertype, dan betalen zij het verschil terug. Dit kan aantrekkelijk zijn.
De voorwaarden verschillen wel. Bij Hotels.nl kun je alleen van deze optie gebruik maken als je er binnen 24 uur na reservering bij bent. Bij Expedia.com geldt de prijsgarantie nog tot 48 uur voor je incheckt.
Bekijk ook de overige voorwaarden kritisch. Zo zijn soms bepaalde periodes of de tarieven op de website van het hotel zelf uitgesloten.
5. Trap niet in optie om 'gratis' te annuleren
Wie prijzen vergelijkt, kan meestal kiezen tussen boekingen die wel en niet kosteloos zijn te annuleren. In sommige gevallen kun je tot een week voor vertrek annuleren; in andere gevallen kan dat nog daags van tevoren.
Aanbieders spreken over 'gratis' annuleren, maar omdat deze kamers duurder zijn, betaal je zelf voor dit risico. Die kosten zijn niet mals. Zo ben je voor vier hotelovernachtingen in Parijs via Booking.com maar liefst 62 euro duurder uit als je kiest voor een overnachting waarbij je kosteloos kunt annuleren.
Boek je een reis naar Barcelona via Expedia, dan bedraagt het prijsverschil tussen een kamer die je kosteloos kunt annuleren en een kamer zonder die optie 44 euro.
Ter vergelijking: sluit je voor dezelfde periode een kortlopende annuleringsverzekering bij de ANWB af, dan ben je 11 euro kwijt. Maak je vaker korte reisjes, dan is een doorlopende annuleringsverzekering nog voordeliger. Meer informatie over annuleringsverzekeringen vind je hier.
6. Ga op zoek naar alternatieven
Boeken via een boekingssite is niet altijd het voordeligst. Zo ben je voor vier hotelovernachtingen in Hotel Due Nord et de l'Est in Parijs bij boekingssites 536 tot 596 euro kwijt, exclusief ontbijt. Maar boek je een stedentrip via Tui, waarbij je zelf met de auto reist, dan ben je klaar voor 409,50 euro, inclusief ontbijt, boekingskosten en een bijdrage aan het Calamiteitenfonds.
Een hotelovernachting bij Parkhotel in Valkenburg is een stuk voordeliger als je de cadeaubon 'Heerlijk logeren' van Bongo koopt. Je betaalt hiervoor 99,90 euro, terwijl je bij boekingssites voor dezelfde hotelovernachting 132 tot 175 euro moet betalen.
Heb je interesse in een overnachting in een comfortkamer in het Van der Valk-hotel in Haarlem, dan ben je via boekingssites èn het hotel zelf circa 128 euro kwijt. Maar heb je voldoende rentepunten bij ING gespaard, dan kun je terecht voor 91,50 euro, tegen inlevering van 9.150 rentepunten. Het loont dus de moeite om te kijken naar alternatieven, zoals een hotelbon, kortingsacties of boekingen via een reisbureau.