Met nog 14 dagen te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, geven de peilingen aan dat voormalig president Donald Trump en vicepresident Kamala Harris vrijwel op gelijke hoogte staan.

Maar de verkiezingskansen zien er anders uit op gokmarkten, waar mensen geld kunnen inzetten op de uitkomst van een race. De kansen op een overwinning van Harris dan wel Trump op de gokmarkten, worden nauwlettend in de gaten gehouden door politici.

Sinds begin oktober is er een opvallende afwijking tussen de gokmarkten en de peilingen. De opiniepeilingen laten gemiddeld een nek-aan-nek-race zien tussen Harris en Trump. De gokmarkten geven Trump echter een beslissend voordeel.

Er gaan geruchten dat één persoon of een consortium van mensen actief is op het gokplatform Polymarket, om de balans te doen doorslaan in het voordeel van Trump. Hiertoe is in totaal 30 miljoen dollar ingezet op winst van Trump, mogelijk om de indruk te wekken dat hij de gedoodverfde winnaar is.

Dit moet je weten:

1. Wat is Polymarket?

Polymarket is een gokmarkt waar met cryptovaluta wordt gewerkt. Het platform is uitgegroeid tot één van de populairste fora voor online weddenschappen die betrekking hebben op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het platform werd opgericht in 2020 en vereist dat gebruikers hun inzet plaatsen via stablecoins. Stablecoins zijn cryptomunten die gekoppeld zijn aan een valuta zoals de dollar en daarom qua waarde meestal stabiel zijn.

Polymarket stelt speculanten in staat om in te zetten op ja- of nee-vragen. Bijvoorbeeld: gaat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 winnen?

Volgens gegevens van dataplatform The Block heeft Polymarket dit jaar een handelsvolume van 1,75 miljard dollar gerealiseerd, waarbij gokjes op de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen explosief zijn gestegen. Alleen al in oktober heeft de gokmarkt een handelsvolume van 1,24 miljard dollar gezien.

Vóór 2024 bedroeg het maandelijkse handelsvolume van Polymarket zelden meer dan 10 miljoen dollar.

2. Wie zit er achter Polymarket?

Investeerders in Polymarket zijn onder andere techinvesteerder Peter Thiel, medeoprichter Vitalik Buterin van cryptoplatform Ethereum en medeoprichter Joe Gebbia van Airbnb.

Polymarket heeft in totaal 74 miljoen dollar aan financiering opgehaald, volgens gegevens van Crunchbase.

3. Wat zeggen de gokmarkten over de verkiezingen?

Trump heeft een enorme voorsprong op Harris, volgens de gokmarkten. Maandagochtend heeft Trump volgens Polymarket 60,7 procent kans om de verkiezingen te winnen, tegen 39,1 procent voor Harris. Er is op Polymarket in totaal 607 miljoen dollar ingezet op Trump, tegen 405 miljoen dollar op Harris.

Kalshi, een andere gokmarkt, geeft Trump eveneens een grotere winkans van 57 procent, tegen 43 procent voor Harris.

In de opiniepeilingen is de race echter veel spannender. Harris (48,3 procent) behoudt gemiddeld genomen een voorsprong van 2 procentpunt op Trump (46,3 procent), volgens peilingensite 538. De peilingen in de staten die de doorslag geven, laten nog kleinere verschillen zien. In staten als Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Nevada zijn de kansen vrijwel 50-50.

4. Wie is de 'walvis' die zwaar op Trump inzet in de gokmarkten?

Omdat Polymarket gedecentraliseerd is en cryptovaluta worden gebruikt voor de inzet bij weddenschappen, zijn er veel gegevens beschikbaar over individuele gokjes.

Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat vier Polymarket-accounts samen 30 miljoen dollar hebben ingezet op de stelling dat Trump de verkiezingen wint.

Uit een analyse van de vier accounts door onderzoeksbureau Arkham Intelligence blijkt dat “er sterke redenen zijn om aan te nemen dat het om dezelfde entiteit gaat”. De vier accounts, die de namen Fredi9999, Theo4, PrincessCaro en Michie dragen, vertoonden vergelijkbaar gedrag en werkten allemaal met stortingen vanuit de cryptobeurs Kraken, aldus Arkham.

5. Heeft de 'walvis' die $30 miljoen inzet op Trump, invloed op de verkiezingscampagne?

Omdat de gokmarkten relatief illiquide zijn, kan een inzet van 30 miljoen dollar een grote invloed hebben op het verschuiven van de kansen in het voordeel van Trump.

De genoemde accounts hebben eveneens miljoenen dollars ingezet op winst van Trump in belangrijke 'swing states', zoals Pennsylvania.

Volgens cryptobelegger Adam Cochran lijkt de activiteit op Polymarket een campagne te zijn om het verhaal te promoten dat Trump veel momentum heeft op weg naar de verkiezingsdag. “Dit is verreweg de meest efficiënte politieke reclame die je kunt kopen", zei hij tegen The Wall Street Journal.

Toen de kansen van Trump om de verkiezingen te winnen op 7 oktober begonnen te stijgen op Polymarket, plaatste techmiljardair en Trump-aanhanger Elon Musk een post op X, met een screenshot van de kansen: “Overwinning is niet genoeg, het moet een absoluut beslissende overwinning zijn”, aldus Musk.

Voor de duidelijkheid: er is geen hard bewijs dat de ogenschijnlijke “Trump-walvis” (een walvis is een grote speler op de cryptomarkt) probeert om gokmarkten te manipuleren. Het zou kunnen zijn dat desbetreffende persoon of personen ervan overtuigd zijn dat Trump volgende maand de verkiezingen zal winnen.

Iets soortgelijks gebeurde in de weken voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2012. Destijds zette een 'Romney-walvis' in totaal bijna 7 miljoen dollar in op een overwinning van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Dat gebeurde op de gokmarkt InTrade, die nu failliet is.

Die walvis verloor uiteindelijk alles, want de Democraat Barack Obama kreeg een tweede termijn.

LEES OOK: Amerikaanse verkiezingen: kleine verschillen in peilingen, grote gevolgen voor financiële markten