Het prijspeil voor dagelijkse boodschappen ligt op Bonaire 44 procent hoger dan in Nederland, terwijl het minimumloon er minder dan de helft is dan hier.
Dat schrijft Caribisch Netwerk, onderdeel van omroep NTR. Caribisch Netwerk ging met een boodschappenlijstje winkelen bij Albert Heijn en Lidl in Nederland, en een luxe supermarkt en buurtwinkel op Bonaire. Op het lijstje staan 24 basisgoederen, zoals brood, kip, rijst, melk, tomaten, kaas, toiletpapier en zeep. Telkens koos Caribisch Netwerk de goedkoopste optie.
Chinese buurtsuper
Caribisch Netwerk rekende de kassabonnen in Nederland om naar dollars, de munteenheid die op Bonaire wordt gebruikt. Bij de Lidl was men 53,01 dollar kwijt, bij Albert Heijn 64,05 dollar. Op Bonaire kostten de boodschappen 76,46 dollar bij buurtsuper Wing Cheung, en maar liefst 78,89 dollar bij Van den Tweel Supermarket. Vooral uien en toiletpapier laten veel prijsverschillen zien: van 1,15 dollar voor twee kilo uien bij de Lidl, tot 2,76 dollar bij de Bonairiaanse buurtsuper.
En dat terwijl een minimum bruto maandloon in Nederland 2.014,17 euro bedraagt, tegen 802,48 dollar (583,27 euro) op Bonaire.
Sociale onrust
Op Bonaire zorgt het hoge prijspeil voor sociale onrust. Bewoners klagen sinds de invoering van de dollar over sterk gestegen prijzen. Bonaire kwam in 2011 als bijzondere gemeente onder direct Nederlands bestuur, na het opheffen van de Nederlandse Antillen.
De Amerikaanse dollar verving daarbij de Antilliaanse gulden. De Bonairiaanse consumentenbond Unkobon denkt dat de duurte mede een gevolg is van gebrek aan concurrentie: zestig procent van de levensmiddelenmarkt zou in handen zijn van één speler, de Van den Tweel Group.
Veel kleine economieën in het Caribisch gebied kampen met een hoog prijspeil. De interne markten zijn vaak te klein voor lokale producenten. Exporteren is duur vanwege de hoge transportkosten tussen de eilanden. Dat dure transport drijft ook de prijs van importgoederen op.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl