Nederland werd tweede op het Eurovisiesongfestival. Naast de overwinning liepen ‘we’ ook een kostenpost van 25 miljoen euro mis: de organisatie van het volgende festival.
Een overwinning op het Eurovisiesongfestival is altijd een ‘mixed blessing’. Het winnende land mag namelijk de volgende editie organiseren: in de praktijk betekent dat de nationale omroep die deelneemt aan het festival die “eer” te beurt valt. Na het freaky succes van Conchita Wurst trok de baas van de Österreichische Rundfunk (ORF), Alexander Wrabetz, waarschijnlijk even wit weg.
25 miljoen voor een editie
De gemiddelde kosten van een editie van het festival liggen namelijk rond de 25 miljoen euro, schrijft de Oostenrijkse Kronen Zeitung. De show trekt 120 miljoen televisiekijkers en een slordige tweeduizend journalisten. Maar de organiserende omroep hoeft niet alles alleen op te hoesten: in 2011 betaalde de ARD zo’n 12 miljoen euro. De Noorse omroep moest het jaar daarvoor nog 16,25 miljoen euro ophoesten.
Hoeveel het autoritair geregeerde Azerbeidzjan precies uitgaf in 2012 is onduidelijk. Zo liet het Kaukasische oliestaatje voor de gelegenheid een speciale evenementenhal, de Kristalzaal, uit de grond stampen, die naar verluidt meer dan 100 miljoen euro gekost zou hebben. In totaal zouden de kosten voor het prestige-evenement op een half miljard euro uitgekomen zijn.
Dure verbouwing in Denemarken
Ook de kosten voor organisator Denemarken waren dit jaar niet mis. De verbouwing van de hal waarin het festival plaatsvond viel volgens berichten in de media 3 miljoen euro duurder uit dan begroot. Die kosten komen waarschijnlijk voor rekening van de gemeente Kopenhagen.
Het is nog niet duidelijk wáár in Oostenrijk Eurovisie 2015 zal plaatsvinden. Wenen lijkt een logische locatie, maar de Europese Omroepunie heeft een lichte voorkeur voor minder grote gaststeden.
Ander land laten organiseren
Oostenrijk zou in principe zelf een ander land het circus kunnen laten organiseren: Nederland liet in 1960 de eer aan Groot-Brittannië, terwijl ons land in 1980 juist namens Israël het festival herbergde. ORF-baas Wrabetz lijkt zeker van zijn zaak: "Oostenrijk zal gastheer zijn."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl