• De resultaten van Oost-Europese landen op het EK voetbal verschillen sterk en dat geldt ook voor de prestaties van diverse Oost-Europese valuta.
  • In Polen, Hongarije en Tsjechië zijn er flinke verschillen tussen de onderliggende economische omstandigheden.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst belicht de vooruitzichten voor respectievelijk de Poolse zloty, de Tsjechische kroon en de Hongaarse forint.

ANALYSE – Het EK gaat zaterdag de knock-outfase in zonder een aantal Oost-Europese landen. Polen, Tsjechië en Hongarije werden op verschillende manieren uitgeschakeld.

Polen begon het toernooi flitsend door na een kwartier al te scoren in de openingswedstrijd tegen Nederland. Toch ging het land onderuit tegen Nederland en dat gebeurde daarna ook in de wedstrijd tegen Oostenrijk. Zo was het toernooi dus eigenlijk al na twee wedstrijden voorbij voor Polen.

Tsjechië hield lange tijd uitzicht op de volgende ronde. Door een snelle rode kaart in de beslissende wedstrijd tegen Turkije en een tegendoelpunt ruim in blessuretijd werd de poulefase toch het eindstation.

Voor Hongarije was de uitschakeling zelfs nog zuurder. Dankzij een doelpunt in de honderdste minuut dacht het land een plaats in de achtste finale te hebben veroverd. Door de verrassende zege van Georgië op Portugal greep Hongarije toch net mis.

Relatief hoge rente in Polen steun voor de zloty

Ook op valutamarkten gaat telkens een ander verhaal schuil achter het koersverloop van respectievelijk de zloty, kroon en forint. De Poolse munt is in de afgelopen twaalf maanden bijvoorbeeld met 4 procent gestegen. Dat is te danken aan de combinatie van een goed draaiende economie en een laag blijvende inflatie.

Dinsdag werd bekend dat de Poolse winkelverkopen in mei met 5 procent zijn toegenomen. Dat is een nieuwe aanwijzing dat de Poolse economie op stoom blijft. Ondertussen ligt de inflatie van 2,6 procent vrijwel in lijn met het streefniveau van de centrale bank van Polen.

Door het vooruitzicht dat de Poolse beleidsrente van 5,75 procent aanzienlijk minder hard zal dalen dan in de beleidsrente de eurozone, is de zloty behoorlijk in trek, aangezien het relatief aantrekkelijk lijkt om vermogen in zloty aan te houden.

Tsjechisch kroon onder druk

Bij de Tsjechische kroon is dat beeld precies omgekeerd. De centrale bank van dat land verlaagde de beleidsrente deze week met een half procentpunt naar 4,75 procent. Dat is alweer de vijfde renteverlaging in iets meer dan een half jaar.

De Tsjechische centrale bank is er vooral op uit om de economie een boost te geven. De verwachte economische groei van 1,2 procent dit jaar en 2,8 procent in 2025 steekt overigens helemaal niet zo slecht af tegen de rest van Europa.

Doordat de Tsjechische inflatie snel richting de doelstelling van 2 procent kruipt, is er ook alle ruimte om de beleidsrente verder terug te schroeven. Een dalende rente maakt het minder aantrekkelijk om vermogen in een munt aan te houden. De Tsjechische kroon heeft in een jaar tijd dan ook 5 procent van zijn waarde verloren.

De Hongaarse forint viel in deze periode zelfs met 6 procent terug. Ook in dit land is de rente namelijk sterk gedaald. De centrale bank van Hongarije heeft sinds de herfst van vorig jaar het belangrijkste tarief in negen stappen bijgesteld van 13 naar 7 procent.

Maar de vooruitzichten voor de Hongaarse munt zijn aanzienlijk gunstiger dan die voor de Tsjechische kroon. De lonen schieten namelijk hard omhoog in Hongarije. De meest recente cijfers wijzen op een gemiddelde salarisstijging van 13,5 procent. Een groeiend inkomen stookt vaak het vuur op onder de inflatie.

De combinatie van hogere lonen en een redelijk economisch groeitempo, geven de centrale bank van Hongarije genoeg aanleiding om voorlopig pas op de plaats te maken met nieuwe renteverlagingen. Daardoor heeft de forint – net als de Poolse zloty – dus betere vooruitzichten dan de kroon.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.