De Russische invasie van Oekraïne heeft het Westen de waarde van kwantiteit boven kwaliteit laten zien.

Het Westen heeft in de afgelopen tientallen jaren de focus gelegd op de kwaliteit van militair materieel in plaats het aanleggen van voorraden. Hightech had de prioteit boven hoeveelheid. Maar zoals een gezegde luidt: kwantiteit is op zichzelf een kwaliteit.

“We hebben simpelweg geen wapenvoorraad voor dit soort langdurige conflicten, in tegenstelling tot Rusland en China”, zegt oorlogsstrateeg en voormalig majoor-generaal Mick Ryan van het Australische leger.

Het resultaat is volgens hem dat het Westen niet voorbereid is op een grootschalige oorlog.

De westerse benadering van oorlogvoering

De VS reageerde vorige eeuw op de enorme hoeveelheid Sovjet-wapens met de mindset dat "we niet dezelfde omvang kunnen bereiken, maar wel technologisch hoogwaardiger spullen kunnen maken," zegt Rusland-analist George Barros van het Institute for the Study of War. Uit die gedachtegang is bijvoorbeeld de Abrams-tank voortgekomen: een zoektocht naar een zwaar bepantserd voertuig in plaats van een massaproduct als de Sovjet-tanks uit de T-serie.

In de nasleep van de Koude Oorlog zijn de Westerse wapenvoorraden afgenomen en is de wapenindustrie gekrompen, waardoor het Westen minder goed is voorbereid om snel grote voorraden munitie en uitrusting te kunnen produceren. De uitgaven van de NAVO zijn omlaag gegaan, terwijl China en Rusland juist meer zijn gaan besteden.

De westerse benadering is in eerdere conflicten succesvol gebleken, maar dat waren nooit grote machtsconflicten.

"Het Amerikaanse leger wil als het in actie komt snel winnen en onze moderne blik op oorlogsvoering is die van Operation Desert Storm", zegt buitenlandonderzoeker Michael O'Hanlon van Brookings Institution tegen Business Insider.

In zulke oorlogen is het hele idee volgens hem nou juist "dat je het niet maanden of jaren vol hoeft te houden. Je verwacht juist snel succes. Het is als een potje American Football, waarbij je het veld op gaat met de bedoeling al in de eerste helft vier touchdowns te scoren en de wedstrijd te beslissen."

Het probleem van die kijk op oorlog is dat er bij de planning dan geen prioriteit wordt gegeven aan het snel kunnen opschalen van de productiecapaciteit en het aanvullen van voorraden.

"We zijn lui geworden", zegt Barros. "Je kan wel betere spullen hebben, maar het is ook belachelijk duur en daarom heb je er minder van."

Een les van de oorlog in Oekraïne

Rusland heeft in Oekraïne laten zien dat het bereid is een zware en medogenloze strijd voort te zetten, hoeveel dat ook mag kosten.

Foto: ANATOLII STEPANOV via Getty Images

In elke langdurige oorlog, zoals zou kunnen uitbreken met Rusland, is "het vermogen het lang vol te houden de sleutel", zegt Barros. In die situatie zijn systemen die misschien niet perfect maar wél talrijk zijn, "uiteindelijk de beslissende factor".

Het Westen kan volgens hem niet alleen vertrouwen op het hoogwaardige materieel "tenzij er sprake is van oorlog die snel na het begin beslist wordt". Als een gevecht niet onmiddelijk gewonnen wordt, komen er factoren om de hoek kijken als wie genoeg artillerievuur heeft.

"Ervan uitgaande dat je de Russen in de openingsfase van een oorlog niet direct kan verslaan, ga je al je ATACMS- en HIMARS-raketten en artilleriemunitie gebruiken", zegt Barros. De NAVO vecht anders dan Oekraïne met veel meer mogelijkheden, maar uiteindelijk is massa wel van doorslaggevend belang.

Stappen die het Westen moet zetten

Dat betekent niet dat de ontwikkeling van hoogwaardige gevechtstoestellen en onderzeeërs gestopt moet worden, maar daarbij moeten investeringen in munitie en eenvoudiger materieel niet over het hoofd gezien worden.

Foto: Global Images Ukraine via Getty Images

"Je kan niet alleen maar een relatief klein en beperkt aantal gespecialiseerde systemen hebben ten koste van de hoeveelheid basismaterieel", zegt Barros. "Om Rusland en China het hoofd te kunnen bieden moet het defensiebudget op z'n minst weer teruggebracht worden tot het niveau van de Koude Oorlog".

O'Hanlon zegt dat het Westen meer moet investeren in de defensie-industrie, maar tegelijkertijd waardevol materieel moet behouden: "Dat is niet ineens onbelangrijk geworden omdat we ons zijn gaan realisren dat andere dingen óók belangrijk zijn."

Het goede nieuws is dat het prioriteit geven aan die andere elementen helemaal niet zo duur is. "Daarom kan een land als Rusland, met een bescheiden binnenlands product, het op een aantal gebieden beter doen dan wij simpelweg omdat ze daar prioriteit aan hebben gegeven", zegt O'Hanlon.

Langzame vooruitgang

De Russische oorlog in Oekraïne heeft ervoor gezorgd dat de vraag naar Westerse wapens enorm gestegen is en oorlogsexperts en veel politici hebben moeten vastellen dat de militaire productiecapaciteit onvoldoende is.

Oorlogsexpert William Alberque van het Stimson Center beschrijft de Westerse productiecapaciteit als "een zwakte waar niet genoeg aandacht aan is gegeven", hoewel de NAVO-bondgenoten volgens hem wel "in de goede richting" aan het bewegen zijn.

Het Westen heeft grote achterstanden en een gebrek aan productiecapaciteit, ook nu landen bereid zijn forse uitgaven te doen. En terwijl het Westen grote moeite heeft die capaciteit te vergroten, is Rusland zijn productie enorm aan het opvoeren en krijgt het ook materieel van Noord-Korea en Iran.

Rusland heeft het Westen meerdere keren bedreigd en sommige Europese NAVO-leden hebben gewaarschuwd dat Rusland het continent de komende jaren aan zou kunnen vallen, zeker als het weet te winnen in Oekraïne.

Hoe een Russische aanval er precies uit zal zien is onduidelijk, maar de meeste oorlogsexperts en hooggeplaatste militaire zijn het er wel over eens dat Rusland geen volledige oorlog met de NAVO wil.

Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

De VS en zijn bondgenoten volgen hoe dan ook met grote aandacht hoe Oekraïne het doet, om daar lessen uit te trekken voor een mogelijke oorlog. En één van de belangrijkste lessen is dat kwantiteit van doorslaggevend belang kan zijn.

Alberque zegt dat het Westen in "de mythe" is gaan geloven "dat je weg kunt komen met een kleinere hoeveelheid zeer hoogwaardig en duur materieel in een oorlog met Rusland of China." Maar "het aantal voertuigen dat je hebt weegt heel erg zwaar en de kwaliteit een stuk minder". Hij constateert tot zijn opluchting wel dat steeds meer mensen het belang van kwantiteit in gaan zien.

LEES OOK: Europa moet mogelijk $340 miljard per jaar extra besteden aan defensie tegen Russische dreiging, als Trump de hand op de knip houdt