- Oekraïne en Rusland hebben zwaar geleund op artillerie om elkaar aan te vallen.
- De beschikbaarheid van voldoende munitie zal het verloop van de oorlog in 2023 beïnvloeden.
- Om Oekraïne te steunen zoeken de Verenigde Staten en hun bondgenoten over de hele wereld naar geschikte munitie.
- Lees ook: Het gepantserde antitankvoertuig dat Frankrijk naar Oekraïne stuurt is geen tank, maar ‘een vreemde eend’
Nu er aanwijzingen zijn dat Rusland van plan is de aanvallende operaties in Oekraïne komend voorjaar te hervatten, proberen de bondgenoten van Oekraïne het land van voldoende artilleriemunitie te voorzien.
Maar de hele wereld moet worden afgezocht naar munitie voor de bonte verzameling kanonnen van Sovjet-makelij en de reeks houwitsers en raketwerpers die door diverse westerse landen is geleverd.
“De beschikbaarheid van munitie zou wel eens de belangrijkste factor kunnen zijn die het verloop van de oorlog in 2023 bepaalt, en dat zal afhangen van de buitenlandse voorraden en productie”, schreven de Amerikaanse defensie-experts Michael Kofman en Rob Lee in december voor het Foreign Policy Research Institute.
De VS heeft beloofd de productie van munitie op te voeren. Het Amerikaanse leger is onlangs begonnen met het zoeken naar bedrijven die XM1128 155 mm houwitser-munitie met groot bereik kunnen helpen assembleren.
Foto: SAMEER AL-DOUMY/AFP via Getty Images
Deze maand organiseert het Amerikaanse leger een informatiedag om "de industriële sector op de hoogte te brengen van de mogelijke vereisten van het Amerikaanse leger om de productie en levering van 155-mm projectielen en bijkomende uitrusting te versnellen en de noodzaak om de industriële basis uit te breiden".
Ook niet-Europese bondgenoten van de VS wordt gevraagd een bijdrage te leveren. Zo kopen de Amerikanen 100.000 155 mm granaten van Zuid-Korea die naar Oekraïne zullen worden gestuurd.
Het probleem is dat het uitbreiden van de productielijnen voor munitie jaren kan duren, een proces dat niet geholpen wordt door de bureaucratie van het Pentagon.
De uitdagingen zijn nog nijpender voor Europa, met een grote maar versnipperde wapenindustrie, verspreid over vele landen. Na jaren van bezuinigingen op defensie probeert Europa Oekraïne te bevoorraden ondanks beperkte voorraden en productiecapaciteit.
De VS heeft ook toegezegd Oekraïne te voorzien van "niet-standaard munitie", dat wil zeggen munitie voor Oekraïense wapens van Russische makelij, met een ontwerp en kaliber dat niet door Amerikaanse fabrieken worden geproduceerd.
Het boodschappenlijstje van Oekraïne omvat houwitsers van 152 mm en 122 mm, raketten van 122 mm en munitie voor tankkanonnen. Dit heeft ertoe geleid dat Amerikaanse functionarissen munitie kopen van Oost-Europese fabrieken die zijn uitgerust om munitie voor Russische ontwerpen te produceren.
Foto: Spencer Platt/Getty Images
De VS hebben ditzelfde proces eerder moeten doorgaan om groepen in Irak en Afghanistan te steunen, die wapens van Sovjet- en Russische makelij gebruikten. Maar de zeer intensieve oorlog in Oekraïne zorgt voor een veel grotere vraag naar wapens.
Artillerie, die Stalin de "god van de oorlog" noemde, is de ruggengraat van zowel het Russische als het Oekraïense leger. Rusland heeft gebruik gemaakt van massale artillerieaanvallen om zijn trage infanterie en pantservoertuigen te ondersteunen, terwijl Oekraïne enorme successen heeft geboekt met precisiegeleide granaten en raketten zoals de HIMARS-multiraketwerpers.
Maar de god van de oorlog heeft een ontembare honger: in november schatte het Pentagon dat Rusland 20.000 granaten per dag afvuurde, terwijl Oekraïne er dagelijks 4.000 tot 7.000 doorheen joeg.
Het is in dit licht niet verwonderlijk dat Oekraïne Russische munitiedepots heeft aangevallen met GPS-geleide HIMARS-raketten. Rusland kampt mogelijk al met een granaattekort dat zo groot is dat Moskou munitie uit Noord-Korea koopt. Oekraïense troepen hebben gemeld dat de Russische bombardementen inmiddels minder intens zijn.
Michael Peck schrijft over defensie en zijn werk is verschenen in Forbes, Defense News, Foreign Policy magazine en andere publicaties. Hij heeft een master in politieke wetenschappen. Volg hem op Twitter and LinkedIn.