Veel landen proberen barrières voor Uber op te werpen, maar dit heeft de ritjesapp nog niet eerder meegemaakt. Zuid-Korea heeft topman Travis Kalanick aangeklaagd, omdat Uber de Zuid-Koreaanse wet zou overtreden.

Dat schrijft de New York Times. Samen met het hoofd van Ubers lokale partner, MK Korea, wordt Kalanick door de Koreaanse justitie beschuldigd van het overtreden van vergunningsregels, die autoverhuurbedrijven verbieden om taxidiensten te rijden.

Brood verdienen

Op de overtreding staat ten hoogste twee jaar cel en een boete van ongeveer 15000 euro. Uber ontkent de beschuldiging. “We vertrouwen erop dat de Koreaanse rechtbank een eerlijk en redelijk vonnis zal wijzen in deze zaak”, liet het bedrijf weten. “Uber is van mening dat het niet aan overheden is om chauffeurs te bestraffen die met deze dienst hun brood proberen te verdienen.”

Uber is van plan gewoon door te gaan in Zuid-Korea: die aanpak volgt het ook in andere plaatsen waar het bedrijf onder vuur ligt van de autoriteiten.

Markt invechten

Die hebben doorgaans moeite om de app aan banden te leggen. “Uber heeft de neiging om zich in te vechten in nieuwe markten, maar zo moeten meer gaan samenwerken met de overheid van een nieuw land waar ze actief willen worden”, zegt Thilo Koslowski van onderzoeksbureau Gartner Research in Californië.

In Californië lopen twee procedures tegen Uber, en in de staat Massachusetts wordt een Uber-chauffeur vervolgd voor aanranding van een klant. Datzelfde gebeurde deze maand in Delhi, waarna de regionale overheid Uber verbood.

UberPOP illegaal in Nederland

Verschillende Europese steden, waaronder Amsterdam, verboden Uber. De dienst UberPOP werd deze maand illegaal verklaard in Nederland, maar de dienst gaat gewoon door.

Ook Taiwan overweegt een verbod, terwijl het stadsbestuur van het Chinese Chongqing deze week liet weten te kijken of Uber daar legaal zou kunnen werken. Deze maand kwam Uber overeen met het stadsbestuur van Portland om de dienst daar tijdelijk stil te leggen, in afwachting van mogelijke nieuwe regelgeving waardoor de app legaal zou kunnen opereren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl