Financieel activist Pieter Lakeman dagvaardt staatsbank ABN AMRO vanwege de verkoop van ,,ondeugdelijke” renteswaps aan mkb’ers.

Dat meldt EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien.

Volgens Lakeman heeft ABN AMRO ondernemers misleid bij de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten, die bedoeld waren om de risico’s van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb’ers lijden nu juist verlies op deze producten en komen in financiële problemen.

Zo bleek ABN AMRO bij producten waarbij de rente wordt vastgezet, later de rente eenzijdig te kunnen verhogen. Ook moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de rente-ontwikkeling anders was dan gedacht. Het renteproduct kreeg daardoor een negatieve waarde, stelt Lakeman.

Hij eist namens een groep klanten van ABN AMRO dat de bank de bestaande swapcontracten vernietigt en de te veel geïnde rente terugbetaalt.

Een woordvoerder van ABN AMRO bevestigt een dagvaarding te hebben ontvangen. Maar hij kon nog geen inhoudelijk commentaar geven. ,,We bekijken het nu''.

Claims tegen banken

ABN Amro is niet de enige bank die wordt belaagd. De Stichting Renteswapschadeclaim eiste afgelopen november dat Rabobank derivatencontracten van zo’n 450 mkb-ondernemers met terugwerkende kracht zou ontbinden.

Volgens de claimorganisatie heeft de bank de ondernemers ruim 200 miljoen euro te veel aan rente laten betalen.

Het gaat om kwekers uit het Westland, grote boeren, binnenvaartschippers, en franchisenemers van zaken als C1000 en Praxis.

Renteproducten Rabobank

Rabobank verkocht hen tussen 2006 en 2010 zogenoemde renteswaps. Rabobank stelde afgelopen jaar het gesprek met de claimstichting te zullen aangaan, om standpunten uit te wisselen. De bank geeft echter de voorkeur aan een individuele aanpak van de klachten. Bij bedrijfsfinancieringen gaat het altijd om maatwerk, aldus een woordvoerster.

De bank verkocht naar eigen zeggen in totaal aan zo’n 8000 zakelijke klanten een renteswap. Volgens de zegsvrouw heeft Rabobank daarover nu 150 klachten in behandeling, waarvan er 15 onder de rechter zijn. Recent is voor 40 gevallen al een oplossing gevonden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl