Pensioenbelegger PGGM eist van de vastgoedbedrijven waar de pensioenuitvoerder in investeert dat die de CO2-uitstoot van hun hele portefeuille binnen vijf jaar halveren. Desnoods haalt PGGM zijn geld uit bedrijven die niet aan de eisen willen voldoen.

Dat zegt Hans Op ’t Veld, die bij PGGM verantwoordelijk is voor beursgenoteerde vastgoedbeleggingen, vrijdag tegen Het Financieele Dagblad. PGGM heeft wereldwijd zo’n 20 miljard euro in beursgenoteerde en private vastgoedfondsen geïnvesteerd en is een van de invloedrijkste vastgoedbeleggers van Europa.

PGGM is één van de grootste pensioenbeleggers in Nederland en belegt de pensioengeld van zo’n 2,6 miljoen Nederlanders. PGGM beheert onder meer het vermogen voor het pensioenfonds Zorg & Welzijn.

Om meer grip te krijgen op de milieuprestaties van vastgoedfondsen gaat PGGM samenwerken met het bedrijf GeoPhy. Dat levert data over de gebouwen uit de vastgoedportefeuilles waarin PGGM investeert, met daarbij een analyse van de milieuprestaties van die gebouwen.

Door de samenwerking met GeoPhy kan PGGM onafhankelijk van de rapportages van vastgoedexploitanten checken hoe het gaat met de milieuprestaties van gebouwen. “Onze vastgoedafdeling kwam tot de conclusie dat nieuwe technologie nodig is om de vastgoedmarkt veel transparanter te krijgen als het gaat om de CO2-belasting”, zegt Op ’t Veld van PGGM tegen het FD.

Vastgoed is wereldwijd verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van de CO2-uitstoot, via zaken als het energiegebruik voor verwarming en stroom uit niet-duurzame bronnen.

Duurzaam is de trend bij pensioenbeleggers

Afgelopen week maakte ook het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) bekend zwaarder in te zetten op duurzaamheid bij zijn beleggingsbeleid.

Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijs neemt zijn omvangrijke beleggingsportefeuille op de schop. De lat voor verantwoord beleggen gaat, mede omdat deelnemers dat wensen, omhoog. Het ambtenarenpensioenfonds is één van de grootste pensioenbeleggers ter wereld, met een vermogen van ruim 350 miljard euro, woensdag presenteerde.

Het nieuwe beleggingsbeleid omvat onder meer een verlaging van de 'CO2-afdruk' van de hele portefeuille met 25 procent in de jaren tot 2020. Beleggingen die bijdragen aan een betere en schonere toekomst moeten in dat jaar verdubbeld zijn naar 58 miljard euro. De drie thema's voor de komende jaren zijn veiligheid, onderwijs en ,,economische structuurversterkingen'', waaronder een verbetering van de communicatie-infrastructuur en een verduurzaming van de energiesector.

Concreet zal er in 2020 350 miljoen extra zijn geïnvesteerd in schoolgebouwen en nog eens 150 miljoen euro extra in ,,onderwijsgerelateerde infrastructuur''. Bovendien gaan beleggingen in communicatie-infrastructuur met 500 miljoen euro omhoog en nemen de belangen in hernieuwbare energie met 5 miljard euro toe.

Het aantal beleggingstitels, het totaal van aandelen, obligaties en andere beleggingsinstrumenten, zal als gevolg van het nieuwe beleid afnemen. Het werd niet direct duidelijk of er meer sectoren of bedrijven aan de uitsluitingslijst van het ABP zullen worden toegevoegd. Daarop prijken nu vooral producenten van clusterwapens en landen waartegen VN wapenembargo's instelde.

Het behalen van een goed rendement voor de pensioendeelnemers blijft onder het nieuwe beleid voorop staan. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat verantwoord beleggen de meeste waarde creëert op lange termijn'', zei ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool. ,,De drempel om als belegging in onze portefeuille te komen wordt hoger''.

Het fonds gooit ook zijn gewicht in de schaal om kinderarbeid in de cacao-industrie uit te bannen. Naar schatting worden wereldwijd 168 miljoen kinderen aan het werk gezet in plaats van dat ze naar school gaan.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl