Nederland gaat het luchtruim dinsdag sluiten voor de Boeing 737 MAX 8. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Van het Amerikaanse passagierstoestel zijn in korte tijd twee vliegtuigen neergestort.
Door het toestel te weren, volgt Van Nieuwenhuizen een advies van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), die daar overleg over heeft gehad met de Europese organisatie voor luchtvaartveiligheid EASA. Volgens de ILT mogen vliegtuigen die al onderweg zijn naar Nederland nog wel landen.
Later op maandagavond werd duidelijk dat de Boeing 737 MAX in de hele Europese Unie voorlopig aan de grond moet blijven, dat geldt voor zowel de MAX 8 als de MAX 9. De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft dat besloten naar aanleiding van de vliegramp in Ethiopië afgelopen weekend. Zwitserland heeft aangegeven de EASA te zullen volgen.
De stap van de EASA komt nadat de luchtvaartautoriteiten in Nederland, maar ook in onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en België hun luchtruim al hadden gesloten voor toestellen van dat type. Ook diverse luchtvaartmaatschappijen als TUI, Turkish Airlines en Norwegian Air hadden al besloten hun vliegtuigen aan de grond te houden.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft voorlopig nog geen actie ondernomen om de toestellen aan de grond te houden. Diverse Amerikaanse politici waaronder senatoren Mitt Romney en Elizabeth Warren hebben de toezichthouder opgeroepen dat wel te doen.
Minister Cora van Nieuwenhuizen zei in een toelichting op háár besluit "geen enkel risico" te willen nemen, ondanks dat ze nog niet alle details van het advies van de ILT kent. "Wie weet is er al iets duidelijk geworden uit de analyse van de zwarte dozen'', oppert zij. "Maar die informatie moet ik zelf ook nog krijgen.'' De sluiting is waarschijnlijk voor onbepaalde tijd, aldus Van Nieuwenhuizen.
Afgelopen zondag stortte een toestel van Ethiopian Airlines vlak na de start neer. Daarbij kwamen alle 157 mensen aan boord om het leven. Op 29 oktober stortte een vliegtuig van Lion Air ook kort na het opstijgen in de Indonesische hoofdstad Jakarta neer in zee.