Na de Amerikaanse Senaat heeft ook het Huis van Afgevaardigden woensdag (lokale tijd) ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond, de limiet op de Amerikaanse staatsschuld. Daarmee komt een einde aan de ‘shutdown’ van de overheid. Formeel moet alleen de Amerikaanse president Barack Obama het wetsvoorstel nog goedkeuren. Maar hij liet al weten het te zullen ondertekenen ,,zodra het op mijn bureau ligt.”
Met 285 stemmen voor en 144 tegen was er in het Huis een ruime meerderheid. Eerder was er in de Senaat al een meerderheid: 81 tegen 18.
Na een lange impasse bereiken de Republikeinen en Democraten in het Congres eindelijk een akkoord. Naar Amerikaans gebruik werden de tot op het bot verdeelde partijen het pas op het laatste moment eens: ze hadden tot donderdag de tijd. Dan zou de wettelijk vastgelegde limiet op de staatsschuld van 16.700 miljard dollar worden bereikt.
Obamacare
Het akkoord voorziet in de verhoging van het wettelijk vastgestelde schuldenplafond tot 7 februari 2014. De geldkraan voor de federale overheid blijft tot 15 januari open. De honderdduizenden ambtenaren die sinds 1 oktober thuiszitten doordat de overheid zonder geld zat, kunnen weer aan het werk.
Republikeinse politici probeerden de overheidsfinanciën afhankelijk te maken van uitstel en aanpassing van de nieuwe wet op ziektekostenverzekeringen. Dat is niet gelukt. De partijen hebben wel afspraken gemaakt over bepaalde details, zoals het beter controleren van de inkomens van burgers die zorgsubsidies aanvragen. In Republikeinse kringen werd dat niet bepaald als een overwinning beschouwd.
De Republikeinen blijven zich verzetten tegen 'Obamacare'. ,,Maar het blokkeren van het akkoord dat beide partijen vandaag hebben bereikt in de Senaat, zal niet onze tactiek zijn'', aldus de voorzitter van het Huis.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl