Het sinterklaasfeest op de openbare basisscholen in Utrecht wordt vanaf dit jaar gevierd zonder Zwarte Piet. Dat is besloten door het bestuur Stichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht (SPO) en de schooldirecteuren.
“Alleen op deze manier is het mogelijk recht te doen aan de uitgangspunten van openbaar onderwijs”, staat woensdag in een verklaring. “Belangrijk uitgangspunt van het openbaar primair onderwijs in Utrecht is dat iedereen gelijkwaardig is.”
“De figuur van Zwarte Piet heeft racistische aspecten”, stellen de openbare basisscholen in Utrecht. “Het onderwijs heeft een verantwoordelijke rol in de opvoeding van jonge kinderen. Voor Zwarte Piet of andere kwetsende negatieve stereotyperingen, is geen plaats in het sinterklaasfeest op onze scholen.”
Moeder maakt bezwaar
Een moeder die haar kind op een van de basisscholen in Utrecht heeft zitten, stapte vorig jaar naar het College voor de Rechten van de Mens om Zwarte Piet helemaal uit het onderwijsaanbod van de basisschool van haar kind te bannen.
“Een school discrimineert niet als zij Sinterklaas 2014 met Zwarte Piet viert. De school heeft genoeg gedaan om te zorgen voor een discriminatievrije onderwijsomgeving”, zo luidde destijds de conclusie van het college. “Voor het jaar erna kan het oordeel anders luiden, want Zwarte Piet heeft discriminerende aspecten.”
Utrecht telt 33 openbare basisscholen. De komende periode gaan die scholen bepalen hoe het feest er nu precies uit zal zien.
Geen Zwarte Piet in Den Haag
Eerder spraken de de schoolbesturen in Den Haag met elkaar af voortaan te gaan voor een neutrale Piet, eentje zonder discriminerende kenmerken. Het gaat om een collectieve afspraak van alle 150 openbare, protestants-christelijke en katholieke basisscholen om de klassieke zwarte knecht met kroeshaar, dikke rode lippen en gouden oorbellen te weren. De schoolbesturen vinden dat discriminerende kenmerken.
"Er waren kinderen die zich niet prettig voelden bij de sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet", aldus voorzitter Gerard van Drielen van de SCOH, de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden.
Rotterdam volgt
Ook op openbare scholen in Rotterdam is de klassieke Zwarte Piet niet meer welkom. Het bestuur van scholenkoepel BOOR heeft scholen opgeroepen om Zwarte Piet anders vorm te geven. Zo moet Piet ontdaan worden van het zwarte kroeshaar en de donkere huidskleur, de volrode lippen en oorringen.
De oproep is geen verplichting, maar een dringend advies, zegt een woordvoerder van BOOR. "Gezien de discussie die vorig jaar over Zwarte Piet is ontstaan, is het logisch dat we de scholen helpen. Het sinterklaasfeest moet een feest zijn voor alle kinderen."
Wel pieten in Amsterdam
Bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam zijn op 15 november 'gewone' zwarte pieten en schoorsteenpieten met zwarte vegen aanwezig. Dat zei Pam Evenhuis, de woordvoerder van de Amsterdamse Sinterklaas, vorige maand.
"De ene helft van de pieten komt als schoorsteenpiet met zwarte vegen en de andere helft komt gewoon als zwarte piet, maar dan zonder andere uitingen als grote oorbellen en rode lippen", aldus Evenhuis.
Bij de intocht vorig jaar waren er ook al schoorsteenpieten in Amsterdam. Toen was dit aandeel 25 procent. Dat wordt nu verdubbeld. "De Sint houdt niet van wafel- of blauwe pieten, maar luistert wel degelijk naar wat er overal leeft", aldus de woordvoerder van de goedheiligman.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl