Zeven grote bedrijven en organisaties hebben zich aangesloten bij betaalme.nu, een initiatief dat moet zorgen voor snellere betaling aan leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).
Woensdag werd bekendgemaakt dat onder meer de banken ABN Amro en ING en de pensioenreuzen ABP en APG zijn toegetreden. De overige nieuwe deelnemers zijn Cargill, Enexis en Gasunie.
Inmiddels maken achttien grote partijen zich sterk voor korte betaaltermijnen. Heineken, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina waren in november vorig jaar de eerste bedrijven die met de toezegging naar buiten traden. Later sloten KPN, NS, TomTom, Rabobank, PGGM, Schiphol en Havenbedrijf Amsterdam zich bij het initiatief aan.
Het streven is dat binnen vijf jaar de helft van de duizend grootste bedrijven meedoet aan betaalme.nu, zodat er circa 2,5 miljard euro uit openstaande facturen vrijkomt voor het mkb. De meeste deelnemende bedrijven beloven hun kleinste leveranciers binnen dertig dagen te betalen.
Mkb-bedrijven moeten nu vaak lang wachten op hun centen voor geleverde goederen en diensten. Daardoor kunnen deze leveranciers soms in grote problemen komen. “Een tijdige betaling is essentieel. Vooral bij mkb-bedrijven zorgt een betalingsachterstand voor tegenvallers”, aldus minister Henk Kamp van Economische Zaken, dat het initiatief ondersteunt.
Kanttekeningen bij Betaalme.nu
Betaalme.nu moet het mogelijk maken dat minstens een kwart van de mkb-bedrijven in Nederland het geld van facturen sneller binnenkrijgt.
De vraag is of dat op de juiste manier gebeurt. Ketenfinanciering is een van de oplossingen die Betaalme.nu aandraagt. De grote bedrijven betalen in dat geval niet eerder, maar ze beloven wel de factuur alvast goed te keuren. De mkb’er die krap bij kas zit, kan dan met die goedgekeurde factuur naar de bank. De banken werken hier vanzelfsprekend heel graag aan mee.
Ketenfinanciering lost net als factoring inderdaad het cashprobleem van de mkb’er op, maar hij betaalt wel de prijs in de vorm van rente. Want gratis geld bestaat niet voor kleine ondernemers, alleen voor grote bedrijven.
Facturen digitaal indienen
Een ander kritiekpunt is dat grote bedrijven willen dat mkb’ers hun rekeningen zo in gaan dienen dat deze efficiënter verwerkt kunnen worden, bij voorkeur digitaal. Dit kan betekenen dat zij hun factuurprocessen anders moeten inrichten. Met andere woorden: de grote bedrijven willen wel eerder betalen, maar alleen als de mkb’er eerst door een hoepel springt.
De bedrijven die plechtig beloven voortaan rekeningen op tijd te betalen verdienen alle lof. Maar het is te hopen dat ze het echt volhouden en er niet allerlei voorwaarden aan koppelen. Daarnaast mag ketenfinanciering niet als stoplap worden gebruikt, omdat je zo de verantwoordelijkheid en de kosten doorschuift naar de mkb’er.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl