Het aantal mensen dat zich niet verzekert voor ziektekosten, is drastisch ingeperkt. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft de afgelopen 3 jaar 260.000 onverzekerden opgespoord en alsnog op de verplichte polis gewezen.

Volgens het CVZ heeft vrijwel iedereen daaraan gehoor gegeven.

In 2011 bleken na bestandsvergelijkingen circa 290.000 mensen niet verzekerd te zijn tegen ziektekosten. Het CVZ verwacht binnenkort ook de laatste 30.000 onverzekerden te kunnen opsporen en een polis te laten sluiten.

“Onverzekerd zijn komt door onze inspanningen bijna niet meer voor”, aldus een woordvoerder van het CVZ.

De dreiging met een boete van driemaal de nominale maandpremie (circa 250 euro) blijkt veel onverzekerden over de streep te trekken.

Volgens het advies- en uitvoeringsorgaan wordt in de media mede door de crisis veel nadruk gelegd op wanbetalers. Dat aantal schommelt al jaren rond de 300.000. Het percentage wanbetalers ligt onder de 2, aldus het CVZ.

"Het aantal zorgpolissen neemt door de actieve opsporing van onverzekerden juist wel toe", aldus de zegsman van het CVZ.

Onverzekerden hebben volgens het college diverse motieven. Zo betreft het veel jongeren en studenten, die uit onwetendheid of uit bezuinigingsoverwegingen geen ziektekostenpolis nemen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl