Het kabinet Rutte pakt het fiscaal vriendelijk wegzetten van ontslaguitkeringen in 2014 aan. Maar er komt ook een eenmalig fiscaal lokkertje. Wat te doen als je dit jaar een gouden handdruk of ontslagvergoeding krijgt?
De fiscale regelingen voor ontslagvergoedingen gaan op de schop, als het aan het kabinet Rutte 2 ligt. Voor wie ná 1 januari 2014 een ontslagvergoeding krijgt, is de situatie simpel. Dan moet je direct afrekenen met de fiscus voor de inkomstenbelasting.
In de huidige situatie ligt dat anders. Wie dit jaar nog een ontslagvergoeding krijgt, ook wel gouden handdruk genoemd, kan deze direct contant laten uitkeren. Over het bedrag betaal je dan belasting in box 1. Maar je kunt het geld ook tijdelijk fiscaal vriendelijk wegzetten.
Ontslagvergoeding fiscaal parkeren
Er zijn in beginsel twee veel gebruikte fiscale constructies om de vergoeding in een geblokkeerd potje weg te zetten: via bankspaarrekening of in een zogenoemde stamrecht-bv. Je betaalt dan geen vermogensbelasting in box 3 en kunt het geld op een later tijdstip laten uitkeren. Op dat moment reken je af voor de inkomstenbelasting.
Deze fiscale constructies worden met ingang van 2014 voor nieuwe gevallen opgedoekt, maar wie dit jaar een ontslagvergoeding krijgt, kan daar nog wel gebruik van maken.
Bovendien heeft het kabinet een lokkertje: voor bestaande stamrechtvrijstellingen - verzekeringsconstructies, bankspaarrekeningen en stamrecht bv's - geldt dat opgebouwd vermogen in 2014 eenmalig ineens uitgekeerd mag worden, met 20 procent korting over de te betalen inkomstenbelasting.
Het kan dus lonen om een ontslagvergoeding nog dit jaar in een potje met stamrechtvrijstelling te plaatsen en eventueel in 2014 met 20 procent fiscale korting te laten uitkeren.
Alternatief is dat je het bedrag langer laat vaststaan voor latere uitkeringen. In dat geval betaal je na 2014 bij uitkering wel het reguliere tarief voor de inkomstenbelasting. Maar als bijvoorbeeld de uitkering na je 65e plaatsvindt, val je wel onder een lager fiscaal tarief in box 1.
Banksparen en stamrecht-bv
Maar welke constructie is nu het handigst? Voor alle fiscale constructies geldt dat zolang geld van de ontslagvergoeding apart is weggezet, je geen vermogensbelasting in box 3 betaalt. Verschillen zitten vooral in de uitkering.
Zo kun je het geld van een gouden handdruk meteen in maandelijkse bedragen laten uitkeren. Maar je kunt ook via een bankspaarrekening eerst een tijdje vermogen opbouwen, om het later te laten uitkeren. Daarbij gelden wel specifieke regels voor de uitkeringstermijn, afhankelijk van de leeftijd. Vanaf je 65e kun je het geld bijvoorbeeld na een jaar helemaal laten uitkeren, maar een 45-jarige moet de ontslagvergoeding via een bankspaarconstructie over minimaal 4 jaar laten uitkeren.
De stamrecht bv biedt relatief veel flexibiliteit. De eigenaar van de bv kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig een deel van het geld opnemen. Maar de keuze van een bv brengt ook administratieve rompslomp mee. Zo moet je jaarlijks een financiële rapportage (laten) opmaken voor de stamrecht bv. Daarnaast is de fiscus dit jaar ook scherper gaan controleren of uitkeringen via stamrecht bv's wel volgens het boekje verlopen.
Uitkeren in 2014? Let op de kosten
Wie een ontslagvergoeding voor langere tijd wil wegzetten, moet voor de fiscale constructie goed kijken naar de termijn en doel van de uitkering. Krijg je in 2013 een vergoeding die je in 2014 al wilt opnemen, dan worden de uitvoeringskosten extra belangrijk.
Zo rekent belastingadviseur Van Maaren Van Baal & Haanstra op zijn website voor dat als je nu een stamrecht-bv opricht en die volgend jaar opdoekt dit kosten meebrengt van zo'n 2.400 euro. Daar staat tegenover dat je over een ontslagvergoeding van bijvoorbeeld een ton dit jaar 52 procent belasting betaalt in de hoogste tariefschijf van box 1.
Kies je voor overheveling naar 2014 via een stamrechtvrijstelling, dan betaal je over 80 procent van een ton 52 procent belasting, ofwel 41.600 euro. Dus inclusief de kosten voor oprichting van een stamrecht bv blijft dit voordelig.
Belastingadviseur Ron van Maaren geeft desgevraagd echter aan dat als het puur om het fiscaal doorsluizen van de ontslagvergoeding naar 2014 gaat, er goedkopere alternatieven zijn. "Dan ben je bijvoorbeeld met banksparen goedkoper uit."
Kies je voor het uitkeren van de gouden handdruk in 2014 en kies je voor banksparen, let dan wel op de voorwaarden. "Neem dan een variabele rente, dan kun je zonder kosten op ieder moment besluiten het geld uit te laten keren", stelt directeur Jeroen Wolfsen van financiéle vergelijkingssite MoneyWise , die ook bankspaarrekeningen voor ontslagvergoedingen naast elkaar legt.. "Zo houd je de vrijheid om nog even na te denken hoe je het bedrag precies wilt aanwenden."
Lees ook:
'Niemand betaalt straks 59 procent belasting'
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl