Een paar maanden geleden hakten Berber Woudsma (30) en haar vriend Samuel Davies (31) de knoop door: ze wilden op reis, naar Zuid-Amerika, voor onbepaalde tijd.
Dat ze het wilden doen, wisten ze al jaren. “We kennen elkaar al zeven jaar en kwamen er al heel vroeg achter dat we reizen allebei leuk vinden”, vertelt Berber. De twee reisden samen veel en iedere keer dat ze hun voordeur na een vakantie weer van het slot haalden, zeiden ze tegen elkaar dat ze het best eens voor langere tijd wilden doen.
Maar ondertussen ging het normale leven verder. Berber werkte aan een carrière als communicatiespecialist en Samuel als adviseur op financieel- en bedrijfseconomisch gebied. Berber: “We merkten dat mensen om ons heen allerlei beslissingen namen voor de lange termijn.” Vrienden kochten een huis of kozen voor kinderen. “Daarom dachten we: als we die grote reis willen maken, moeten we dat nu doen. Dit is het moment.”
“Je hoort overal dat je je dromen moet waarmaken. Het wordt vaak gezegd, maar er zijn weinig mensen die het echt doen. Wij besloten het wel te gaan doen.”
Alle vastigheid weg
En dus begonnen ze te plannen. Ze hadden al een hoop geld gespaard om een huis te kunnen kopen en besloten dat ze daar best van op reis konden gaan, zeker als ze onderweg ook nog af en toe een zzp-klus zouden doen. Dat het enger was dan ze dachten om al hun vastigheid in Nederland op te geven, merkten ze al snel.
"Je maakt een heel rationele afweging om veel dingen achter te laten in Nederland", legt Samuel uit. "En als je rationeel bedenkt wat je te verliezen hebt, is dat heel weinig." Maar emotioneel is dat heel anders.
Berber lag dan ook regelmatig wakker. Waarom zou ze haar leuke baan opzeggen en haar vrienden en familie achterlaten? "Dat is een soort innerlijke strijd", zegt ze. In Nederland is het heel normaal om alle vastigheid, zoals een huis, een baan en een stabiel sociaal netwerk te hebben. "Dat maakt het leven hier prettig. Maar dat zorgde er ook voor dat ik vaak dacht: moeten we dit allemaal achterlaten?"
Ook Samuel had die gedachten. Maar omdat ze met z'n tweeën op reis gingen, lukte het ze steeds om elkaar gerust te stellen. "We hebben het best goed weten te relativeren", zegt hij.
Meer ambitie in het leven dan in het werk
Toch vonden ze het allebei moeilijk om ontslag te nemen. Samuel werkte al ruim vijf jaar voor zijn werkgever. Hij had zijn collega's wel regelmatig verteld dat hij van reizen hield en dat hij ooit een langere reis wilde maken, maar toch kwam dit nieuws voor hen als een verrassing. Maar ze begrepen het ook snel, zegt hij. "Ik legde uit dat ik ambitie in het leven momenteel belangrijker vind dan ambitie in het werk. En ik merkte dat mijn collega's al snel enthousiast werden over ons plan omdat ik dat ook was."
Ook de werkgever van Berber reageerde positief. "Die vond het heel jammer dat ik wegging, maar gaf ook aan: bel ons als je terugkomt, dan gaan we weer in gesprek."
Inmiddels zijn Berber en Samuel al zo'n negen weken op reis in Colombia. De eerste weken hadden ze een echt vakantiegevoel, maar nu begint het besef te komen dat ze zo lang op reis kunnen blijven als ze willen.
"Na vier weken dachten we: als dit een vakantie was geweest, waren we alweer naar huis gegaan", zegt Samuel. Berber merkt dat ze daardoor op een heel andere manier leeft dan ze thuis of op een normale vakantie zou doen. "We zijn allebei heel erg georganiseerd", zegt ze. "Maar we leren nu om die controle los te laten, om wat vrijer te zijn. Dat gaat heel goed, al had ik verwacht dat ik dat ingewikkelder zou vinden."
Ze proberen wel een beetje vooruit te plannen. Meestal weten ze ongeveer wat ze de komende week gaan doen, maar ze laten zich ook graag verrassen. Zo waren ze een paar weken geleden in het dorpje Barichara, bekend onder Wie is de Mol?-kijkers. De meeste reizigers brengen daar maar een dag of twee door, maar Berber en Samuel kwamen er in contact met een bijzondere vrouw die de eigenaresse was van hun Airbnb-verblijf.
"Zij nam ons volledig op in het sociale leven daar", zegt Berber. "Ze nam ons mee naar etentjes in the middle of nowhere en stelde ons voor aan andere mensen. Na een week wilden we nog langer blijven en vroegen we haar of ze Workaway-projecten kende, projecten waar je op reis aan kunt werken in ruil voor onderdak en eten."
Samuel: "Toen stelde ze voor dat we haar tuin konden herinrichten en een compostsysteem konden ontwikkelen. Superleuk, want dat hadden we nog nooit gedaan."
Werken op reis
Het stel hoopt dat ze de komende tijd aan meer van dat soort projecten kunnen werken. Ook beginnen ze nu te zoeken naar zzp-klussen die ze op afstand kunnen doen. De eerste contacten zijn er en Berber en Samuel hopen dat ze uiteindelijk ongeveer één dag per week op afstand kunnen werken om hun kennis op peil te houden. Samuel wil zich daarnaast op afstand blijven richten op een startup waar hij bij betrokken is, Novo Horizonte Consultancy. De organisatie zet sociale projecten op basis van duurzame energie op.
Wat ze nadrukkelijk niet willen: "Rijk worden van het reizen", zegt Berber. "We hebben niet de ambitie om de rest van ons leven op deze manier te werken of om reis-influencers te worden. Zo staan we er niet in. Reizen en de vrijheid hierin blijft voor ons het belangrijkst."
De komende weken trekken ze verder richting Ecuador. Dat moet ook wel, want hun visum voor Colombia is maar drie maanden geldig. Berber: "We hadden nooit verwacht dat we hier zo lang zouden blijven. Dat is het voordeel van zonder deadline reizen: je kunt je laten verrassen door het land en besluiten om er meer tijd door te brengen dan je van tevoren had gedacht."
Tips voor andere reizigers
Wat ze na Ecuador gaan doen, weten ze nog niet. Wel hebben ze een hoop tips voor mensen die net als zij ook de grote droom hebben om hun baan op te zeggen en te gaan reizen, maar dat niet durven.
Ten eerste: bedenk of je het écht wilt. Durf je wel uit je comfortzone te stappen? En als je twijfelt, bedenk dan wat de ergste dingen kunnen zijn die je op reis kunnen overkomen. "En streep al die scenario's dan één voor één weg, want die gaan niet gebeuren", zegt Samuel. "Ik weet niet eens meer waar wij bang voor waren. Alles was zo onredelijk en onwaarschijnlijk dat we vrij snel wisten dat we er niet bang voor hoefden te zijn."
Als je zeker weet dat je weg wilt, is het tijd om je voor te bereiden. Berber en Samuel hebben dat grondig aangepakt. Ze verdiepten zich in de cultuur van Zuid-Amerika en volgden voor hun vertrek Spaanse lessen. Maar ook praktische zaken kwamen aan bod: ze zochten uit welke bankpas ze het beste konden gebruiken en met welke reisverzekering ze de beste dekking hadden. Ook zorgden ze ervoor dat ze alle benodigde vaccinaties hadden.
En hoe ze het financieel doen? Ze hadden al een hoop geld apart staan omdat ze ooit een huis wilden kopen, maar hielden er al meteen rekening mee dat ze dat niet allemaal konden uitgeven aan hun reis. Berber: "Als je zo'n reis maakt, heb je helemaal niets meer als je terugkomt. Geen werk, geen huis. Je hebt dus een potje met geld nodig om alles weer op te starten in de eerste maanden."
"Zorg er dus voor dat je niet helemaal blut bent aan het eind van je reis, houd wat geld apart."
Wanneer Samuel en Berber hun potje nodig hebben, weten ze nog niet. In eerste instantie is hun plan om in ieder geval een half jaar weg te blijven, maar ze hebben nog geen idee over wat ze daarna gaan doen. "We zijn hier nog nooit geweest, dus we willen blijven zo lang we het naar onze zin hebben", zegt Berber.
Tot nu toe vinden ze het er geweldig. "We houden van de mensen en de muziek hier, en ook de natuur is hier erg mooi. Wij houden van wandelen en hiken en kunnen hier ons hart ophalen."
Lees meer over reizen:
- Ik reisde samen met mijn vriendin een jaar lang de wereld over en weet nu wat je moet doen om je relatie gezond te houden op vakantie
- Dit zijn de 15 populairste vluchten ter wereld – de belangrijkste ‘snelwegen’ van de lucht liggen in Azië
- Passagiers vragen zich af of ze stiekem worden bespied door ingebouwde camera's van hun entertainmentsysteem tijdens de vlucht – vliegmaatschappijen zeggen van niet