- Bij bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede verdwijnen 750 banen.
- In Hongarije wordt juist meer geproduceerd, daar maakt men nu de goedkopere banden.
- De fabriek moet zich meer specialiseren. Doorgaan zonder ingrijpen zou volgens het bedrijf tot een faillissement leiden.
Bandenfabriek Apollo Vredestein in Enschede heeft een massaontslag aangekondigd. De komende twee jaar verdwijnen er ongeveer 750 banen.
De Indiase directie wil dat de Enschedese fabriek zich veel meer gaat specialiseren. Voor de aankondiging van donderdag was al bekend dat er voor de 146 uitzendkrachten vanaf eind maart geen plaats meer is bij Vredestein, aldus RTV Oost.
De vakbonden reageren geschokt op het massaontslag. Volgens hen krimpt het personeelsbestand in de fabriek door de ingreep van 1.200 naar minder dan de helft. In de onderzoeks- en ontwikkelafdeling van Apollo Vredestein werken daarnaast circa 200 mensen.
“We zijn in shock. Dit hadden we niet zien aankomen”, zegt CNV-bestuurder Gerard van Dijk tegenover Tubantia. De bonden zeggen dat het voor hen nog onduidelijk is hoeveel parttimebanen met de ingreep zijn gemoeid. Ze willen snel voor nadere tekst en uitleg om tafel met het bestuur van het bedrijf.
In Hongarije produceert Apollo Vredestein meer banden
Volgens Tubantia hebben de bonden te horen gekregen dat er zonder ingrijpen kans was op een faillissement. Vorig jaar werd de productie in de fabriek flink ingekrompen. Goedkopere banden worden nu geproduceerd in Hongarije en India. Een woordvoerster van Apollo Vredestein benadrukt dat het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden.
Vakbondsbestuurder Gerard van Dijk van CNV stelt dat de onderneming zelf heeft bijgedragen aan de verslechtering van de marktomstandigheden. "Er is in Enschede steeds minder geïnvesteerd in mensen en machines. Er ligt een bandenvoorraad voor pakweg drie maanden op het terrein. Dat is fors."
De prijzen van de fabrikant staan onder druk, maar Van Dijk wijst daarvoor ook naar de fabrikant zelf. Dat men in Hongarije tegen lage loonkosten banden laat maken heeft zijn weerslag op ons land. "Het lijkt erop dat de onderneming zichzelf wegconcurreert uit Nederland."
De vakbonden willen snel voor nadere tekst en uitleg om tafel met het bestuur van het bedrijf. Een paar jaar terug is al een sociaal plan afgesproken, waarin de personele gevolgen van reorganisaties zijn uitgewerkt. Vooruitlopend op de bekendmaking heeft de OR aan bureau Berenschot gevraagd om binnenkort een contra-expertise uit te voeren.