De euro maakt dezer dagen sprongen van centen. Ondernemers die te maken hebben met kosten en of omzet in dollars moeten extra opletten.
Actie op de valutamarkt. De euro kreeg afgelopen week een extra tik doordat de Zwitserse centrale bank de koppeling van de franc met de euro losliet.
Op de valutamarkt is het echter al sinds medio 2014 onrustig rond de euro. Kreeg je in mei 2014 nog meer dan 1,38 dollar voor een euro, inmiddels is dat minder dan 1,16 dollar.
(klik voor uitvergroting)
De algemene wijsheid is dat bedrijven die kosten hebben in euro's en exporteren naar dollargebieden, beter af zijn als de euro verzwakt en vice versa. Voor een exporteur geldt immers dat hij voor een gegeven hoeveelheid te ontvangen dollars meer euro's krijgt, als de euro zwakker wordt.
Maar op deze algemene vuistregel valt het nodige af te dingen. Of bedrijven profiteren dan wel nadeel ondervinden van valutabewegingen, hangt immers sterk af van de manier waarop ze valutarisico's wel of juist niet afdekken.
Euro verzwakt
Sinds een halfjaar zit de euro duidelijk in een dalende lijn en de verwachting is dat dat nog wel even zo blijft. Veel marktanalisten wijzen daarbij op de rol van de Europese centrale bank en de Amerikaanse Federal Reserve.
Terwijl Amerikaanse centrale bank voorzichtig begint te denken aan het afbouwen van goedkoop-geld-beleid, wil ECB-president Mario Draghi de geldkraan juist verder openzetten om rentes verder te drukken en de kredietverlening te stimuleren. Dit ter stimulering van de kwakkelende economie van de eurozone.
Financiële markten vatten dit simpel gezegd op als: er komen minder dollars beschikbaar en meer euro's en dat zet de koers van de euro onder druk.
“Vrijwel alle marktpartijen hebben voor dit jaar een verdere verzwakking van de euro ingetekend”, zegt Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- & Wisselmaatschappij, een expert in valutaconversie voor MKB-bedrijven. “Wat vooral opvalt is dat het sneller gaat dan verwacht. De beslissing van de Zwitserse Centrale Bank om de koppeling met de euro los te laten, was echt een verrassing die extra druk zet op de euro.”
Valutabeleid MKB-bedrijven
Plotselinge valutaschokken voorzien, is ondoenlijk voor ondernemers. Maar veel MKB-bedrijven die im- en/of exporteren hoeven ook niet op dagbasis valuta om te wisselen, maar zitten met levering van goederen ergens in de toekomst, schetst Jan van den Hoek van ICC, een bureau dat bedrijven adviseert over hun rente- en valutastrategie. “Dus een importeur die over drie maanden bij de afrekening van een order in dollars moet betalen, moet iets met het valutarisico.”
Van den Hoek benadrukt het belang van een strategische aanpak. “Je moet als ondernemer verschillende zaken in kaart brengen. Wat is de leveringszekerheid van een omzetorder of de inkoop van goederen in vreemde valuta? Doe je frequent transacties of een paar keer per jaar? Hoe is je marktpositie versus concurrenten? En wat is je break-even koers? Als je dat op een rijtje hebt kun je daar je valutastrategie op afstemmen.”
In de huidige sterk schommelende valutamarkt is het volgens Maartens van NBWM vooral belangrijk dat bedrijven valutarisico's afdekken. “Concentreer je op het ondernemen en ga niet gokken op valutabewegingen.”
Maartens geeft als voorbeeld een importeur die in mei 1 miljoen dollar moet betalen aan een buitenlandse leverancier. Als de importeur nu voor 1,16 dollar per euro dollars koopt, is de importeur 862 duizend euro kwijt. Als de euro verder daalt naar 1,10 dollar, dan loopt de prijs van een miljoen dollar op naar 909 duizend euro. “Dit soort zaken is echter lastig te voorspellen, want het kan net zo goed dat de dollar over vier maanden op 1,20 dollar per euro staat en was je maar 833 duizend euro kwijt geweest”, aldus Maartens.
Een mogelijkheid om risico's af te dekken is in dit geval om een termijncontract af te sluiten om over vier maanden tegen een koers van 1,16 dollars te kopen. Dan weet de importeur zeker hoeveel euro's hij nu moet reserveren. Wel geeft hij daarvoor een mogelijk voordeel van een hogere eurokoers op.
Inbouwen flexibiliteit
Van den Hoek van ICC geeft aan dat de sleutelvraag in dit soort gevallen is: hoe bouw je flexibiliteit in? “Je positie versus concurrenten is daarbij een belangrijke factor.”
In situaties dat een bedrijf bijvoorbeeld beperkte prijsmacht heeft en nadelige prijsbewegingen niet kan doorberekenen, is het belangrijk om mee te kunnen bewegen met de verkoopprijzen, als valutamarkten sterk in beweging zijn. Dit kan bijvoorbeeld met opties bereikt worden.
Van den Hoek: “Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om de koop van 1 miljoen dollar niet tegen de huidige prijs van 1,16 dollar per euro vast te leggen, maar een protectie in te bouwen op bijvoorbeeld 1,14 dollar. Je kiest dan voor een iets slechtere 'worst-case-koers' maar met de mogelijkheid om mee te profiteren mocht de koers weer stijgen. Op die manier bouw je meer flexibiliteit in om te reageren op de concurrentie.”
Lees ook
ECB gaat geldkraan aanzetten: dit moet je weten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl