Sinds de commercial van Monster.com bij de Superbowl in 1999 is het internet hét startpunt voor een zoektocht naar een baan.
Je hoeft geen vacatures meer te omcirkelen in de krant, maar kan online op talloze plekken terecht voor ander werk. Toch betekent dat ook veel veranderingen: in de afgelopen 20 jaar hebben bedrijven én sollicitanten hard hun best gedaan om solliciteren via internet aantrekkelijker, makkelijker en leuker te maken.
Dat betekent dat je er anno 2019 niet helemaal zeker meer van kunt zijn wat nou de beste plek is om een baan te vinden en hoe je precies moet solliciteren. Daarom hebben we dat even voor je op een rij gezet. Dit zijn de drie belangrijkste trends om op te letten bij online solliciteren:
1. De werkgever moet nu z’n best doen
Door de krapte op de arbeidsmarkt ligt de druk tot vernieuwen nu bij je potentiële nieuwe baas. Het draait steeds vaker om hoe de werkgever zich online presenteert. Daar past in ieder geval zeker geen lijstje met alleen maar een hoop eisen en weinig duidelijkheid over de beloningen meer bij. Sollicitanten worden steeds kieskeuriger en kunnen zich dat nu ook nog veroorloven.
Uit een onderzoek van LinkedIn bleek dat ruim een derde van de millennials liever een weekend bezig is met de garage opruimen, dan dat ze een afspraak maken met een werkgever. Het sollicitatieproces moet dus veel aantrekkelijker worden en de manier waarop bedrijven zich presenteren, zien werkzoekenden graag een stuk eerlijker.
"De jonge generatie wil eerlijke informatie over zaken zoals werkcultuur, duurzaamheid en verwachtingen van het management", zei hoogleraar Jaap Paauwe daarover in een interview met de Volkskrant.
Die informatie hoeft ook niet meer in gortdroge lijstjes te staan: Begin dit jaar namen honderden klanten van Monsterboard in Europa deel aan een bèta van Monster Studios, waarmee bedrijven een videovacature kunnen opnemen. De recruiters kunnen met de app de vacature op video vastleggen en daarna bewerken en publiceren vanaf hun smartphone.
Het toverwoord is transparantie: sollicitanten willen meer weten en willen duidelijke, eerlijke informatie krijgen. Is die er niet, dan haakt een groot deel van de kandidaten al snel af. Bij gebrek aan informatie over missie en visie gaat 41 procent al twijfelen aan de betrouwbaarheid van een bedrijf.
Lees meer over solliciteren:
- 4 handige tips voor een krachtig cv, volgens deze banenexpert van Indeed
- 11 ‘fatale’ fouten bij een sollicitatiegesprek die achteraf helemaal niet zo erg blijken te zijn
- 10 briljante openingszinnen voor smalltalk bij een sollicitatiegesprek
2. We doen even wat minder video-cv's
Een paar jaar terug waren video-cv's nog 'hot', maar daar zijn veel bedrijven inmiddels al weer een beetje op teruggekomen. Zo'n manier van werven kan introverte kandidaten afschrikken en kost een werkgever ook veel tijd. Dat is ook de mening van Jort Wassenaar, managing director Benelux bij Monster. "Het zou erg bewerkelijk worden als je honderden video’s moet bekijken." Toch zijn ze nog niet helemaal exit, omdat video-sollicitaties veelbelovend kunnen zijn om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan.
Waar we video zeker wel voor gebruiken? Als het aan LinkedIn ligt, is dat voor het oefenen van ons sollicitatiegesprek. Het platform heeft al een optie toegevoegd om sollicitatievragen te oefenen - zoals "waar sta jij over 5 jaar?" - maar er komt ook een videomogelijkheid bij. Daarmee kun je jouw opname delen met connecties die je vertrouwt en hen om feedback vragen. Een moderne variant van het cassettebandje waarmee je je spreekbeurten oefende.
3. Sneller op je eerste sollicitatiegesprek
Waarom zou je eigenlijk een ingewikkeld sollicitatieproces opzetten voor een simpele bijbaan? Dat dachten ze ook bij de Action, dat samen met communicatiebureau Maximum een bijbaancampagne opzette met behulp van Whatsapp. Dankzij een samenwerking van het bureau met de berichtendienst had Action de beschikking over een eenvoudige manier om het plaatsen van 3.000 bijbaanvacatures behapbaar te houden.
Snel en laagdrempelig zijn ook de belangrijkste woorden als het over solliciteren via het immens populaire spel Fornite gaat. Een Frans marketingbedrijf had vorig jaar de primeur. Kandidaten konden direct in gesprek tijdens een gezamenlijk spelletje. Dat is trouwens niet altijd zonder problemen. "Het is moeilijk voor ons om [tijdens het spel] vragen te stellen en te beantwoorden."
Of solliciteren tijden het gamen echt een oplossing is, blijft de vraag. Tijdens de hoogtijdagen van het spel Second Life opende Randstad er een virtuele vestiging, maar het bedrijf hield er geen permanente aanwezigheid aan over. Wel zien we dat de voordelen van het internet steeds beter benut worden; meer transparantie, multimediaal wanneer het kan, en vooral een beter doorzoekbaar aanbod voor werkzoekende én recruiter.