L1NDA, dat een online personeelsplanner voor de horeca maakt, groeide in vijf jaar tijd uit van een idee van twee studenten tot een volwaardig bedrijf met zeven werknemers. Met een recente investering op zak is het zaak om door te groeien. “De taart wordt nu verdeeld.”
Op de horecavakbeurs Horecava, die maandag in Amsterdam is begonnen, zie je doorgaans veel nieuwe producten: drankjes, hapjes, bitterballen en kaasstengels.
Veel minder gaat het over innovatie aan de achterkant van een café of restaurant, op administratief gebied. “Ik denk dat zo’n 10 procent van de beurs over administratie gaat”, zegt Nicolaas Heyning, mede-oprichter van personeelsplanner L1NDA. Volgens Heyning blijft het vaak bij “kassaboeren”, bedrijven die kassasystemen verkopen.
L1NDA is een buitenbeetje op een vakbeurs als Horecava, maar richt zich wel op een kernpunt van de bedrijfsvoering in de horeca: de personeelsplanning. Het bedrijf maakt namelijk software die helpt om daar meer grip op te krijgen.
Maken van rooster inefficiënt
Zes jaar geleden kwam de compagnon van Heyning, Wouter Suren, op het idee voor L1NDA. Hij werkte zelf als student in de horeca en het viel hem op dat het maken van een rooster veel gedoe was. “De baas krijgt te horen wie wanneer kan, maakt een rooster en stuurt het Excel-bestand via de mail naar alle werknemers”, licht Heyning toe. “Dan komen er nog wijzigingen: mensen die van dienst willen ruilen.”
Dat kan efficiënter, dacht Suren. Er moet online één versie van het rooster komen waar iedereen altijd bij kan. Hij benaderde Heyning, die hij kende van de studie Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van Amsterdam. Samen begonnen ze in 2008 met het ontwikkelen van de software, onder meer in CREA Café en De Duvel in Amsterdam.
Folders rondgebracht
Dat waren ook de eerste klanten van de twee jonge ondernemers. Zelf hebben Heyning en Suren daar vervolgens meer klanten bij gezocht. "We hebben stapels folders laten drukken en hebben die op de fiets door Amsterdam gebracht", vertelt Heyning. "Eén op de acht cafés wilde een afspraak, één op de drie werd vervolgens klant."
Heyning heeft dus ook vaak nee aan moeten horen. Veel bedrijven vinden L1NDA volgens hem een interessant product, maar geven er geen prioriteit aan. Het op de schop gooien van de personeelsplanning kost namelijk tijd. En dat vinden veel ondernemers zonde, zeker als de huidige roostermethodes voldoen. "Excel is eigenlijk onze grootste concurrent. Mensen in de horeca zijn vakmensen die het liefst met hun handen werken. Ze zitten niet veel achter de computer."
800 locaties in Nederland
Met L1NDA kunnen kroegen, restaurants, hotels en andere ondernemingen online een rooster bijhouden. Werknemers kunnen zelf de beschikbaarheid aangeven, wijzigingen doorgeven en contactgegevens veranderen. Via apps voor iOS en Android is de planning snel in te zien. Bovendien kan L1NDA gekoppeld worden aan het kassasysteem, zodat je de personeelskosten met de dagelijkse omzet kunt vergelijken.
Inmiddels werken er zeven mensen bij het in Amsterdam gevestigde bedrijf. "Nummer acht begint in februari en we zijn op zoek naar nummer negen", aldus Heyning. Zo'n 800 ondernemingen in Nederland maken gebruik van de software, die 3 euro per ingeroosterde werknemer per maand kost. De jaaromzet bedraagt ongeveer drie ton.
Make or break
Het opzetten en uitbouwen van een eigen bedrijf viel soms zwaar. "Het is een paar keer make or break geweest", vertelt Heyning. Zo hadden de twee oprichters de omzetgroei zwaar overschat. "We hadden onszelf enorme hockeysticks voorgeschetst."
Ook het ontwikkelen viel tegen. Suren en Heyning hebben alles zelf gebouwd. Toen de eerste versie af was, was het gevoel: "we zetten het online, doen een AdWords-campagne en gaan achterover zitten." Dat zat toch even anders. Nieuwe klanten bleken specifieke wensen te hebben. "We moesten veel doorontwikkelen. Het is nooit af."
150 duizend euro financiering
Ook financieel was het niet makkelijk. In het begin werd het inkomen uit het bedrijf nog aangevuld door freelance werkzaamheden en studiefinanciering, maar het was geen vetpot. In 2010 besloten Heyning en Suren er vol voor te gaan en leenden geld bij hun ouders. Sindsdien is L1NDA steeds verder gegroeid en konden de twee horeca-ondernemers zichzelf een fatsoenlijk salaris uitbetalen.
Mei vorig jaar kwam de bevestiging. DHG Communications investeerde 150 duizend euro in het bedrijf. Het feit dat externe financiers geld stoppen in het bedrijf geeft vertrouwen. "We doen blijkbaar iets goed", zegt Heyning. Ook geeft het de nodige financiële ruimte om de techniek op te schalen en uit te breiden naar andere branches.
Ook retail, maar focus op horeca
Want meer bedrijven werken met personeel en kunnen baat hebben bij L1NDA. Er zijn momenteel meerdere winkeliers die de roostersoftware gebruiken. "Maar onze focus is gericht op de horeca", zegt Heyning. "Hoe kleiner de branche, hoe meer je specialist bent en hoe eerder je bekend bent."
Er valt bovendien nog veel terrein te winnen in de horeca, zoals binnenkomen bij grote bedrijven en hotelketens. Maar daar komt L1NDA niet zo snel tussen. "Dat is hele andere sales. Je bent een jaar bezig om daar binnen te komen", aldus Heyning. "Kleine horecabedrijven bellen ons op en stappen snel over. Dat gaat gemakkelijk en soepel."
L1NDA richt zich daarom vooral op horecaondernemingen met tussen de 10 en 150 werknemers. Dat zijn in Nederland zo'n zevenduizend. "Daarvan is ongeveer 10 procent nu klant bij ons", zegt Heyning. Een bekende concurrent van L1NDA, Nostradamus, heeft ongeveer eenzelfde marktaandeel. "De taart wordt nu verdeeld tussen ons en de concurrentie", zegt Heyning. "Klanten zijn erg trouw. Slechts 1 procent besluit te stoppen of gaat failliet."
L1NDA: kort, speels en zakelijk
Vanwaar eigenlijk de naam, L1NDA? "Horeca is een mensenbusiness", meent Heyning. "Managers die wij spraken hadden het gevoel: het systeem gaat tussen mij en de werknemers in staan. Daarom willen we dat onze tool onderdeel wordt van het bedrijfsteam. Daar past een echte naam bij. Nu zeggen werknemers: 'Oh, dat moet je even met L1NDA regelen.'"
Er is lang nagedacht over een geschikte naam. Daarin speelde ook de keuze voor een domeinnaam mee. "Bijna alle vrouwennamen zijn al bezet, dus we moesten iets doen met een letter in een cijfer veranderen."
Na een hoop gepuzzel kwam de naam L1NDA per toeval voorbij toen Heyning en Suren rondliepen op het muziekfestival Lowlands. "Ik heb gelijk een vriend gebeld om te vragen of de domeinnaam nog vrij was. Dat was gelukkig zo." Heyning heeft geen spijt van de keuze. "Het is kort, speels en zakelijk."
L1NDA staat tot en met donderdag op de vakbeurs Horecava in Amsterdam in hal 1, stand 461.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl