Stel: je woont in Nederland en bent van Chinese afkomst. Je achternaam is Li. Over twee weken wil je een weekend weg naar Berlijn. Je gaat naar nshispeed.nl om een internationaal treinticket te kopen.
Het invullen van de bestemming gaat prima. Je zoekt een geschikte heen- en terugreus en controleert de beschikbaarheid. De trein is gelukkig nog niet vol.
Op het volgende scherm moet je de contactgegevens invullen. Voornaam, achternaam en e-mailadres. Dat doe je keurig en je klikt op ‘Nu boeken’.
Een notificatie verschijnt midden op het scherm. De achternaam moet uit minimaal drie tekens bestaan. ‘Vult u de gegevens aan’ meldt het bericht. Online boeken is bij de NS niet mogelijk als je familienaam uit twee letters bestaat.
Lengte familienamen
Verreweg de meeste achternamen in Nederland bestaan uit drie of meer letters. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen. De achternaam Li komt in 2007 volgens het Meertens Instituut1556 keer voor in Nederland. Hu (1932 keer) en Wu (1033 keer) zijn andere vaak voorkomende achternamen.
Niet alleen Aziatische familienamen bestaan uit twee letters. Een Nederlandse naam als Al komt 698 keer. Ter vergelijking: 86.534 mensen heten De Jong.
Niet op de hoogte
De NS laat weten dat het probleem nog niet eerder was opgemerkt. "Ik veronderstel dat de maker van het systeem dacht dat zulke korte namen niet vaak voorkomen", zegt een woordvoerder in een reactie. Het treinbedrijf gaat op zoek naar een oplossing.
Tot die tijd kunnen mensen met een te korte achternaam terecht bij de verkooppunten op de grotere NS-stations of telefonisch boeken. Dat laatste is vijf euro duurder. Daarnaast verkopen kaartautomaten - anoniem - tickets naar vaak voorkomende bestemmingen in Duitsland, België, Frankrijk of Luxemburg.