Alleen is maar alleen. Dat gevoel bekruipt veel singles weer tijdens de komende feestdagen. Datingsites profiteren daarvan en zien traditioneel een groei van leden en activiteiten. Maar dat geldt niet voor alle sites.

Vooral de kerst levert menig alleenstaande een confrontatie op met zichzelf. In je eentje bij de boom of met familie of vrienden die wel een partner hebben. Relatiewebsites spinnen daar garen bij. Ook in januari, als daar nog eens de goede voornemens bij komen van mensen die op zoek gaan naar nieuw geluk.

“Van augustus tot november zien we een afname in online daten. Mensen zijn terug van vakantie en beginnen met studies of andere activiteiten”, zegt een woordvoerder van Relatieplanet. “In de wintermaanden begint het weer te kriebelen en noteren we een stijging van 30 procent, met de hoogste piek rond de feestdagen. Deze piek loopt door tot Valentijnsdag in februari.”

e-Matching (voor hoger opgeleiden) kent een soortgelijk beeld. “Wij hebben gemiddeld 125 inschrijvingen per dag. Rond kerst en oud en nieuw gaan we al snel naar de 250 per dag. Een verdubbeling dus”, laat mede-eigenaar Jasper Jan de Konink weten.

Vreemdgaan niet met feestdagen

Een wat ander geluid valt te horen bij SecondLove, een datingsite voor vreemdgangers. Daar is het met de kerst, maar ook met sinterklaas en andere familiefeestdagen, juist minder druk. “Onze doelgroep richt zich dan op de eigen familie. De belangstelling neemt tijdens de feestdagen met de helft af. Maar niet al te lang, want eind van tweede kerstdag vliegen de leden ons alweer om de oren”, aldus een zegsman. De site is een doorn in het oog van de christelijke politieke partij SGP.

Hoe dan ook, het aantal internetstellen groeit. Van de koppels die het afgelopen jaar zijn gaan samenwonen, heeft ruim 13 procent elkaar gevonden via internet, bleek eerder al uit cijfers van het CBS. Vooral ouderen en gescheiden mensen zoeken een partner op internet. Het internet als relatiemarkt is met name populair onder veertigplussers, constateerde het statistiekbureau.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl