Is het terecht dat verwanten die sinds 2010 een bedrijf geërfd hebben, daarover extreem weinig belasting betalen. Als de Hoge Raad vrijdag nee zegt, kan dat een forse naheffing van de fiscus opleveren.
In 2010 verhoogde toenmalig staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager de fiscale vrijstelling voor verwanten die een bedrijf erven. Tot één miljoen euro ondernemingsvermogen is er een volledige vrijstelling, daarboven geldt een vrijstelling van 83 procent.
Maar deze fiscale uitzonderingspositie wordt al enige tijd juridisch betwist. De successierechten op reguliere erfenissen zijn immers veel hoger en bedragen doorgaans tussen de 10 en 40 procent.
Vandaag doet de Hoge Raad uitspraak over deze kwestie. Fiscalisten van EY, PwC en BDO rekenen erop dat de Hoge Raad de zeer hoge vrijstelling voor het erven van ondernemingen niet rechtvaardig acht, meldt Het Financieele Dagblad.
Erven bedrijf
De krant vernam van diverse fiscalisten dat een navordering van de fiscus bij personen die sinds 2010 een bedrijf hebben geërfd de staat een half miljard euro kan opleveren.
Als de Hoge Raad inderdaad een aanpassing van de vrijstelling op de erfenis van ondernemingsvermogen nodig acht, is de hamvraag hoe hoog een fiscale vrijstelling nog mag zijn. De adviseur van de Hoge Raad, advocaat-generaal Robert Ijzerman, adviseerde in oktober een maximale vrijstelling van 75 procent, aldus het FD.
Fiscalist Michael van Gijlswijk van adviesbureau BDO rekent erop dat staatssecretaris Frans Weekers voor een vrijstelling van 75 procent kiest, als de Hoge Raad de huidige ruimere vrijstelling afwijst, stelt hij in het FD. "Misschien gaat Weekers nog wel lager zitten, want hij wil natuurlijk geen nieuwe rechtszaken. Maar hij moet ook economische, electorale en internationale afwegingen maken. Overal in het buitenland zijn vrijstellingen, en als VVD'er zal hij eerder voor 75 procent dan voor 50 procent kiezen."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl