OnePlus heeft dinsdag in Londen de OnePlus 7 Pro onthuld. De Chinese fabrikant investeert in zijn nieuwste smartphone in een beter scherm, maar daardoor is de prijs ook weer omhoog gekropen. De voormalige budgettopper lijkt zich nu echt te kunnen meten met Samsung, Apple en Google – zowel qua prijs als hardware.
“Ik ben zo trots op wat we hebben gebouwd met de OnePlus 7-serie en kan niet wachten tot mensen het scherm proberen”, aldus CEO Pete Lau, die de afgelopen weken al een aantal smeuïge details prijsgaf over zijn nieuwe paradepaardje.
De OnePlus 7 Pro heeft een 6,67-inch OLED-scherm met een resolutie van 1440 x 3120 pixels. Het display loopt af aan de zijkanten, een ontwerp dat we vooral kennen van Samsungs Galaxy-telefoons, en heeft bijna geen zwarte randen rondom.
De druppelvormige inkeping die de OnePlus 6T nog wel had, is nu verdwenen. De selfiecamera komt uit de bovenkant van het toestel omhoog schuiven, een mechanisme dat het volgens OnePlus minstens 300.000 keer moet volhouden. De telefoon heeft bovendien valdetectie: als het toestel uit je handen glipt, schuift de selfiecamera automatisch weer in.
Verder is er ondersteuning voor HDR10+, de nieuwste standaard om films en series zo realistisch mogelijk weer te geven. HDR staat voor High Dynamic Range en is een van de belangrijkste ontwikkelingen op displaygebied van de afgelopen jaren.
Maar de belangrijkste vernieuwing in de OnePlus 7 Pro is de hogere verversingssnelheid van het scherm. Het display ververst 90 keer per seconde, waar dat bij de meeste smartphones op 60 Hz ligt. Scrollen, gamen en video kijken oogt daardoor vloeiender, omdat het scherm vaker dan bij andere telefoons een nieuw beeld tevoorschijn tovert.
Prijs van de OnePlus 7 Pro
Het resultaat mag er zijn. De testers van DisplayMate geven het scherm van de OnePlus 7 Pro de hoogst mogelijke rating: een A+, net als de de iPhone XS Max, de Google Pixel 3 XL en de Samsung Galaxy S10.
OnePlus heeft volgens CEO Lau drie keer zo veel uitgegeven aan het display als bij eerdere telefoons. Maar dat superieure scherm heeft een prijskaartje: de OnePlus 7 Pro is verkrijgbaar vanaf 709 euro, 150 euro meer dan de adviesprijs van zijn voorganger, de OnePlus 6T.
Daarmee is het Chinese merk nu echt niet meer de beste keuze voor techliefhebbers met een krappe beurs. Die rol lijkt overgenomen door Pocophone, een dochtermerk van het Chinese Xiaomi.
OnePlus is geen prijsvechter
Het in 2013 opgerichte OnePlus bouwde de afgelopen jaren een flinke schare fans op. De smartphones van het bedrijf stonden bekend om hun goede prijs-kwaliteitverhouding: uitstekende specificaties voor een zacht prijsje.
Zo kostte de allereerste smartphone van het bedrijf, de OnePlus One uit 2014, 269 euro. De lage prijs in combinatie met slimme marketingtrucs zorgden meteen voor een hoop buzz in de smartphonewereld. Maar de afgelopen jaren zijn de OnePlus-toestellen behoorlijk in prijs gestegen.
"Wij zijn geen prijsvechter. In Europa kost een smartphone om en nabij de 200 euro, dus we zitten best hoog in de markt", zei mede-oprichter Carl Pei daar in 2018 over tegen Business Insider. "We bouwen wat in onze ogen het beste product is en daarmee bepalen we ook de prijs. Maar we willen wel goedkoper blijven dan andere premiumtoestellen."
De reguliere OnePlus 7 heeft geen super-de-luxe scherm
Voor mensen met een kleiner budget brengt het Chinese smartphonemerk wel de reguliere OnePlus 7 op de markt, zonder super-de-luxe scherm. Die heeft een prijskaartje van 559 euro voor de goedkoopste uitvoering.
Maar alle aandacht gaat uit naar de OnePlus 7 Pro. Het toestel is voorzien van de Snapdragon 855, de krachtigste chip die Qualcomm op dit moment maakt. De Samsung Galaxy S10 en de LG G8 beschikken ook over deze chipset.
Verder heeft de OnePlus 7 Pro drie camera's aan de achterkant: een hoofdcamera van 48 megapixels, een groothoeklens van 16 megapixel en een 8 megapixel-telelens met 3x optische zoom.
Het toestel is voorzien van Warp Charge, de techniek die OnePlus heeft ontwikkeld voor snelladen. Is de accu van 4.000 mAh leeg, dan is-ie in slechts 20 minuten weer voor de helft vol. Draadloos opladen kan alleen nog steeds niet.
De vingerafdrukscanner zit opnieuw achter het scherm, iets dat bij de OnePlus 6T niet altijd even soepel werkte.
En oh ja, de OnePlus 7 Pro heeft geen koptelefoonaansluiting. Muziek luisteren kan via de draadloze oordopjes van OnePlus die 99 euro kosten.
De OnePlus 7 Pro is vanaf 21 mei verkrijgbaar in Nederland. Echte fans kunnen op 18 mei terecht in de Rotterdamse winkel van T-Mobile aan de Lijnbaan 86. Daar kunnen ze de OnePlus 7 Pro aanschaffen voor de officiële verkoop van start gaat. Weer zo’n slimme marketingtruc van het bedrijf.