Het bedrijf Sapa Pole Products uit Drunen smelt oude lantaarnpalen om tot nieuwe lantaarns. De eindeloos recyclebare lantaarnpalen zijn al in verschillende gemeentes toegepast.

Met het Take Back-systeem zegt Sapa Pole Products lantaarnpalen aan het eind van de levensfase terug te nemen en om te smelten om er nieuwe van te maken, schrijft DuurzaamBedrijfsleven.nl. Volgens het bedrijf is het aluminium waarvan de lantaarnpalen zijn gemaakt oneindig recyclebaar zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt.

Daarnaast zegt Sapa Pole het aluminium te kunnen recyclen onder veel lagere temperaturen dan wanneer het aluminium uit het mineraal bauxiet wordt gewonnen. De recycling van aluminium leidt tot een energiebesparing van 95 procent ten opzichte van aluminiumwinning uit bauxiet, stelt het bedrijf.

Texel als duurzaamheidsgebied

In het afgelopen jaar heeft Sapa ruim 2.000 lantaarnpalen teruggenomen. Hiervoor heeft het bedrijf honderd rekken beschikbaar gesteld, waar gemeenten de oude lantaarnpalen kunnen inleveren. Op dit moment zijn tien gemeenten betrokken bij het Take Back-systeem van Sapa, maar het bedrijf verwacht dit aantal te verdubbelen in 2016.

Als voorbeeld noemt Sapa Pole de gemeente Texel, die een groot deel van de straatverlichting op het Waddeneiland na vijftig jaar vervangt. Bij de vervanging van de verlichting wil Texel energie besparen, maar ook rekening houden met duurzaamheid en recycling in de aanbesteding. Zo is Sapa Pole er in samenwerking met hoofdaannemer Dynniq in geslaagd om de oude palen in te zamelen, om te smelten en er 1.000 nieuwe straatlantaarns van te maken.

Niet meer omsmelten

Sapa Pole stelt dat minimaal 95 procent van het gebruikte aluminium voor zijn lantaarnpalen uit gerecycled metaal bestaat. Naast het Take Back-systeem, wordt het aluminium voor de gerecyclede lantaarnpalen geleverd via schroothandelaren. Zo leveren schroothandelaren 27.000 ton aluminium per jaar voor de productie van de straatlantaarns, stelt Sapa Pole.

In de gemeente Heusden gaan de lantaarnpalen van het Take Back-systeem niet meer in de oven om te worden omgesmolten tot nieuwe straatlantaarns. Sapa Pole zegt deze ingezamelde lantaarnpalen schoon te maken, in te korten en om te bouwen tot nieuwe. “Zo is zelfs omsmelten niet meer nodig en kunnen de lantaarnpalen weer 35 tot 40 jaar mee”, zegt Leopold Moormann, directeur van Sapa Pole Products, in een persbericht.

Lees ook op DuurzaamBedrijfsleven.nl

’s Werelds duurzaamste kantoor staat in Limburg

Deze boei levert duurzame elektriciteit aan 200 huishoudens

Hoe een duurzaam vijfgangendiner uit de 3D-printer rolt

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl