Volgens Amerikaans onderzoek hebben mensen een wel erg kort geheugen als het aankomt op wat we als “normaal weer” beschouwen. Dit zou kunnen betekenen dat we klimaatverandering minder bewust ervaren en daardoor ook minder serieus nemen.
In het onderzoek, maandag gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, werden meer dan twee miljard tweets in de VS geanalyseerd om in kaart te brengen hoe mensen zich tijdens bepaalde weersomstandigheden uitspreken op sociale media. Daarbij keken de onderzoekers niet alleen naar wat er over het weer zelf werd getweet, maar ook naar de stemming van de onwetende respondenten in het algemeen.
Wat blijkt? Na een paar jaar van ongewoon hoge temperaturen in een regio drogen de tweets erover op. Mensen lijken er dus aan te wennen. Volgens de onderzoekers baseren we ons idee van “normaal weer” op onze eigen ervaringen van de afgelopen twee tot acht jaar.
Het onderzoek is natuurlijk beperkt, omdat het alleen de uitspraken van Amerikanen op Twitter analyseert. Maar het suggereert wel dat we de metafoor van de langzaam gekookte kikker, die toch niet blijkt te kloppen, kunnen vervangen door een waarin we zelf in een pan op het vuur worden gezet.
Negatief sentiment
Een misschien nog opvallender resultaat van het onderzoek komt uit de tweets die niet over het weer zelf gaan. De onderzoekers kwalificeerden het sentiment in de socialmediaberichten als ‘positief’ of ‘negatief’ en ontdekten dat mensen zich steeds negatiever uitspreken naarmate het om ze heen warmer wordt.
De gecombineerde onderzoeksresultaten wijzen erop dat we wel líjken te wennen aan de stijgende temperaturen, maar er ondertussen toch flink chagrijnig van worden.
Maandag werd volgens wetenschappers ook een zogenoemde 'gouden standaard' bereikt in de bewijsvorming van de menselijke invloed op klimaatverandering. De zekerheid over de rol van mensen heeft een '5-sigmaniveau' bereikt, wat betekent dat er nog maar een kans van één op een miljoen is dat het oorzakelijke verband onterecht wordt gelegd.
Alle reden dus om discussies hierover te staken en te focussen op de aanpak van de gevolgen van klimaatverandering. Of we die nu zelf bewust voelen of uit een grafiek moeten aflezen.
Lees meer:
- Is een CO2-belasting wel of geen goed idee? Dit zijn de belangrijkste voor- en nadelen
- De ijskap van Groenland smelt steeds sneller en daardoor dreigt Amsterdam op termijn volledig te worden weggevaagd
- De warmtepomp daalt snel in prijs, maar een paar obstakels blijven nog overeind
- Hebben we echt nieuwe kerncentrales nodig om de klimaatdoelen te halen? Dit doen de landen om ons heen
- Deze 8 superrampen kunnen minstens 10% van de mensheid uitroeien