Veel mensen dachten het misschien al, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: hoe hoger het inkomen van mensen, hoe minder ze relatief geven aan het goede doel.
Nederlanders met de allerlaagste inkomens geven bijna 1,2 procent van hun inkomen. De allerrijksten hebben nog geen half procent van hun gezinsinkomen voor over.
Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit (pdf). Professor René Bekkers keek ervoor naar de groep huishoudens met het laagste inkomen, versus de groep met het hoogste inkomen.
Hoewel de rijkste groep in euro’s meer geld geeft, geeft het in percentages veel minder. In een blog op de website over filantropie De Dikke Blauwe schrijft Bekkers dat daar verschillende redenen voor kunnen zijn.
Hij oppert bijvoorbeeld dat het misschien aan de rijken zelf ligt. Zou rijkdom hebberig maken, of zijn het juist hebberige mensen die rijk worden? Dit ‘Scrooge-effect’ zou een eerste verklaring zijn waarom rijken minder geven.
Maar misschien ligt het ook wel aan de geldvragers, de goede doelen. Mogelijk weten ze 'de rijken' niet goed aan te spreken en weten ze mensen met een hoog inkomen niet voldoende te triggeren.
Een derde mogelijke verklaring die Bekkers noemt, is dat het te maken heeft met de maatschappij en maatschappelijke veranderingen. Iets doen voor je medemens is dan misschien een maatschappelijke norm, maar hoezo zou je relatief méér moeten geven als je inkomen stijgt? En waarom zou je het percentage dat je geeft vast moeten zijn?
In het verleden was het misschien gebruikelijk dat je een vast percentage van je inkomen gaf, soms was dat ingegeven door je geloof. In de bijbel wordt bijvoorbeeld gesproken over 'tienden'. Je zou 10 procent van je geld aan armen en goede doelen moeten geven. Maar steeds minder mensen gaan naar de kerk, dus dat verdwijnt ook naar de achtergrond.
Bekkers denkt ook dat er een soort 'geefstandaard' is in verschillende situaties. Als er iemand met een collectebus langskomt, doe je daar doorgaans een paar euro in. Als je rijk bent stop je er waarschijnlijk niet direct een briefje van 50 of 100 euro in.
Of het aan de rijken, de goede doelen of aan de maatschappij ligt, het is nog niet te zeggen. Een echte wetenschappelijke verklaring van het minder gulle bedrag van rijken is er nog niet. Daar zou meer onderzoek voor nodig zijn.