- Komend jaar gaat wederom het mes in diverse aftrekposten voor ondernemers. De zelfstandigenaftrek gaat verder omlaag.
- Ook andere aftrekposten worden versneld afgebouwd, maar dat is alleen voelbaar met een inkomen boven 68.507 euro.
- Kerstpakketten en andere extraatjes voor je personeel worden duurder.
- De BIK-regeling moet investeringen stimuleren.
Het aftellen voor de jaarwisseling is begonnen. In de aanloop naar 2021 neemt Business Insider per thema de belangrijkste financiële veranderingen voor je portemonnee door.
In het laatste deel van de serie staan ondernemers en gepensioneerden centraal. We zetten de belangrijkste maatregelen voor het nieuwe jaar voor je op een rij.
Zelfstandigenaftrek verder omlaag
De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Deze wordt stapsgewijs afgebouwd. Dit jaar bedraagt deze aftrek nog 7.030 euro. Komend jaar wordt dat 6.670 euro. De overheid wil met deze maatregel het verschil tussen ondernemers en werknemers verkleinen.
Of je er per saldo veel van zal merken, is de vraag, omdat het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting omlaag gaat en de arbeidskorting en de algemene heffingskorting worden verhoogd. Volgens het kabinet gaan de meeste zelfstandigen er komend jaar iets op vooruit.
Versnelde afbouw aftrekposten voor inkomstenbelasting
Zoals je in het artikel over de eigen woning in 2021 hebt kunnen lezen, wordt de maximale hypotheekrenteaftrek komend jaar versneld afgebouwd van 46 procent naar 43 procent.
Ondernemers krijgen te maken met een vergelijkbare maatregel. Voor diverse aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de persoonsgebonden aftrek geldt in 2021 eveneens een maximaal aftrektarief van 43 procent (in plaats van de huidige 46 procent). Dit is alleen voelbaar met een inkomen boven 68.507 euro.
Lager tarief vennootschapsbelasting
Voor de vennootschapsbelasting gelden er twee belastingschijven. Het lage tarief gaat komend jaar omlaag van 16,5 procent naar 15 procent.
Bovendien geldt dit tarief tot een winst van 245.000 euro. Dat is nu nog 200.000 euro. Dat is natuurlijk gunstig, want hierdoor maken meer bedrijven aanspraak op het lagere tarief.
Het hoge tarief blijft gelijk op 25 procent.
Verhoging aanmerkelijk-belangheffing
Wie meer dan 5 procent van de aandelen of stemrecht in een vennootschap heeft, heeft een zogeheten aanmerkelijk belang. Over de inkomsten die je hieruit ontvangt, zoals dividend, moet je belasting betalen.
Dit tarief gaat in 2021 omhoog van 26,25 procent naar 26,9 procent.
Lagere belastingrente vennootschapsbelasting
Als je te laat aangifte hebt gedaan of niet het juiste bedrag hebt opgegeven, brengt de Belastingdienst belastingrente in rekening. Voor de vennootschapsbelasting is dat normaal gesproken 8 procent en voor overige belastingen 4 procent.
Sinds 1 oktober geldt voor iedereen een tarief van 4 procent. Dit blijft ook komend jaar zo. Pas in 2022 gaat dit tarief voor ondernemers weer omhoog naar 8 procent.
Hoger tarief innovatiebox
Om innovaties te stimuleren, is de Innovatiebox in het leven geroepen. Boekt jouw bedrijf winst met vernieuwende activiteiten, dan hoef je over die winst minder vennootschapsbelasting te betalen.
Dit tarief stijgt komend jaar van 7 procent naar 9 procent. Maar dat is nog steeds een stuk lager dan de 15 tot 25 procent die je anders zou moeten betalen.
Forse verhoging bijtelling elektrische leaseauto
De bijtelling voor een elektrische auto van de zaak gaat komend jaar omhoog van 8 naar 12 procent.
Koop je een auto die duurder is dan 40.000 euro, dan betaal je straks boven elke euro die boven dit bedrag uitkomt een hogere bijtelling van 22 procent. Die grens ligt nu nog op 45.000 euro, dus meer auto’s vallen in 2021 onder de verhoogde bijtelling.
Voor zonnecelauto’s geldt vanaf 2021 een korting op de bijtelling over de hele catalogusprijs. Het maakt daarbij dus niet uit hoe duur die auto is.
De bijtelling voor overige auto’s blijft gelijk op 22 procent.
Meer informatie over de bijtelling en autobelastingen vind je in dit artikel.
BIK-regeling: een investeringssubsidie
Om bedrijven te stimuleren om ondanks de coronacrisis te blijven investeren, is de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) sinds 1 oktober opgetuigd. Dit is een tijdelijks subsidie voor investeringen in nieuwe bedrijfsmiddelen, zoals machines, een computersysteem of een bestelauto.
Je krijgt op investeringen tot 5 miljoen euro 3,9 procent korting en bij grotere investeringen 1,8 procent korting op het meerdere. Deze korting mag je verrekenen via de loonheffing. Om die reden is deze regeling alleen interessant voor bedrijven met personeel.
Deze regeling geldt voor investeringen die je in 2021 of 2022 doet. Voor alle aanvragen geldt een ondergrens van 1.500 euro per bedrijfsmiddel en 20.000 euro per aanvraag.
Je mag deze subside combineren met andere subsidieregelingen, zoals de Energie-Investeringsaftrek en de Milieu-Investeringsaftrek, zodat het voordeel nog groter wordt.
(Om)scholing toegankelijker
Door de coronacrisis zullen waarschijnlijk veel mensen hun baan verliezen. Omscholing kan een goed instrument zijn om ander werk te vinden.
Werkgevers mogen scholingskosten voor werknemers onbelast vergoeden. Voor ex-werknemers kan dat niet, maar daar komt in 2021 verandering in. Je betaalt dan geen loonheffingen over de scholingskosten.
Verlenging verlaagde invorderingsrente
Als je een belastingaanslag niet op tijd betaalt, heft de fiscus normaal gesproken 4 procent invorderingsrente vanaf het moment dat de betalingstermijn is verstreken. Sinds 23 maart 2020 is dit bedrag verlaagd naar 0,01 procent. Deze regeling blijft ook in 2021 van kracht.
Kerstpakketten en andere extraatjes voor je personeel worden duurder
Als werkgever betaal je belasting over het salaris van je personeel. Daarnaast is er ruimte om aan je medewerkers belastingvrij iets extra's te geven, zoals een kerstpakket. Dit is de zogeheten vrije ruimte binnen de werkkostenregeling.
Deze vrije ruimte is dit jaar eenmalig verhoogd van 1,7 procent tot 3 procent over de eerste 400.000 loonsom. Daarboven geldt een vrije ruimte van 1,2 procent.
In 2021 gaat de vrije ruimte voor het fiscale loon tot en met 400.000 euro weer terug naar 1,7 procent. Het percentage van de vrije ruimte boven de vier ton wordt verlaagd naar 1,18 procent.
Zzp’er in nood? Vraag huurverlaging aan
Ben je zzp’er en zijn je inkomsten gekelderd vanwege bijvoorbeeld de coronacrisis, dan kun je komend jaar je woningcorporatie vragen om de huur van je huis te verlagen.
Je moet wel kunnen bewijzen dat je in de zes maanden voor je aanvraag zo weinig hebt verdiend dat je onder een bepaalde inkomensgrens bent gekomen.
Voorlopig geen boetes voor wet DBA
Zzp’ers en opdrachtgevers hoeven voorlopig nog steeds niet bang te zijn voor een boete of naheffing van de fiscus voor het niet naleven van de Wet DBA (officieel: de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties), die schijnzelfstandigheid moet tegengaan.
De wet wordt in elk geval tot 1 oktober 2021 niet gehandhaafd, behalve voor kwaadwillende bedrijven. Daarna gaat - als alles meezit - een nieuw regime in.
Minimumloon gaat omhoog
Het wettelijk brutominimumloon voor werknemers vanaf 21 jaar gaat omhoog naar 1.684,80 euro per maand. Uitkeringen, zoals de AOW en de WIA, stijgen mee, omdat deze zijn gekoppeld aan het wettelijk brutominimumloon.
AOW-leeftijd blijft gelijk
De AOW-leeftijd wordt ook komend jaar bevroren op 66 jaar en 4 maanden. Pas daarna gaat deze weer omhoog.
AOW gaat omhoog
De AOW gaat omhoog. Ben je alleenstaand, dan ontvang je vanaf januari 1.218,19 euro netto: circa 30 euro meer dan dit jaar. Per 1 juli gaat het echter met 17 euro omlaag.
Getrouwde AOW-ers zien hun inkomen met circa 20 euro stijgen naar 832,86 euro. Vanaf 1 juli daalt het met 10 euro.
… en ouderenkorting omhoog
Verder wordt de maximale ouderenkorting met 55 euro verhoogd naar 1.703 euro, waardoor gepensioneerden netto iets meer te besteden hebben. Tot een inkomen van 37.970 euro krijg je de volledige korting. Daarna wordt deze geleidelijk afgebouwd. Voor inkomens vanaf 49.000 euro vervalt deze korting.
Daarnaast krijgen veel ouderen te maken met een verhoging van het belastingtarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting.
Lees meer over financiële veranderingen in 2021:
- Fiscale bijtelling leaseauto, verkeersboetes en treinkaartjes: dit verandert per 1 januari 2021 voor autobezitters en treinreiziger
- Medische zorg: dit verandert er per 1 januari 2021 met de zorgverzekering, zorgtoeslag en tandartstarieven
- Dit verandert per 1 januari 2021 voor je huis: van hypotheekrenteaftrek tot overdrachtsbelasting