Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.
Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:
- Renault brengt twee bestelbusjes op waterstof op de markt
- Wetenschappers ontwikkelen een robot die veilig kan knuffelen
- Deze ondernemer wil zelfvoorzienende communicatiecentra leveren voor rampgebieden
1. Renault brengt twee bestelbusjes op waterstof op de markt
Voor ondernemers met een bestelbusje wordt het nog wat makkelijker om zich uitstootvrij te verplaatsen. Autofabrikant Renault brengt eind dit jaar en volgend jaar namelijk twee busjes op de markt die op waterstof rijden, en die dus alleen maar waterdamp uitstoten. Het gaat om respectievelijk de Kangoo Z.E. Hydrodgen en de Master Z.E. Hydrogen.
De technologie biedt een paar grote voordelen ten opzichte van elektrisch rijden. De actieradius van de busjes is bijvoorbeeld twee tot drie keer groter dan die van elektrische busjes, en het tanken duurt maar 5 tot 10 minuten. Hoe duur de busjes zijn, is nog niet bekend.
2. Wetenschappers ontwikkelen een robot die veilig kan knuffelen
Wetenschappers van de Technische Universiteit van München hebben een robot ontwikkeld die veilig kan knuffelen. Hij is uitgerust met een kunsthuid met daarop iets meer dan 13.000 receptoren, waarmee hij kan voelen hoeveel druk hij uitoefent op een oppervlak. Dat klinkt misschien wat triviaal, maar in de zorg zou zo'n robot heel handig kunnen zijn, omdat robots daar veel contact hebben met mensen. Dankzij de sensoren kan hij bijvoorbeeld worden ingezet om eenzaamheid tegen te gaan, maar ook om actief ongevallen te voorkomen in zorginstellingen.
Dat de wetenschappers de kunsthuid konden ontwikkelen, is bijzonder. Eerdere robots met zo'n huid hadden slechts een paar honderd sensoren, en daarmee draaiden de systemen al op volle toeren. Door gebruik te maken van event driven-programmering, waarbij het besturingssysteem alleen reageert op gebeurtenissen, is er tot 90 procent minder computerkracht nodig en kan de robot dus veel meer prikkels aan.
3. Deze ondernemer wil zelfvoorzienende communicatiecentra leveren voor rampgebieden
De Nederlandse ondernemer Alexander Suma richtte zich tot nu toe op het verduurzamen van gebouwen, maar nu slaat hij een hele andere weg in. Hij gebruikt het product dat hij al heeft ontwikkeld, een module die bovenop het dak van gebouwen wind- en zonne-energie opwekt, om te helpen bij klimaatrampen. Dat zegt hij in de GreenLeaders Podcast.
Voor gebieden die kwetsbaar zijn voor orkanen, zoals Sint-Maarten, wil hij zelfvoorzienende containers leveren die werken op zonnepanelen en windturbines. Die kunnen bijvoorbeeld dienen als mobiele communicatiecentra op het moment dat orkanen zich aandienen. De container kan ook worden gebruikt om medicijnen en eten bewaren voor hulpverlening bij rampen.
Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.