Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Ondernemer kan diversiteit op de werkvloer inzien met BSN-check
  • Pier Eringa: Een goede bestuurder heeft meerdere leiderschapsstijlen
  • De Clique verzamelt afval bij horeca-ondernemers om er nieuwe producten van te maken


 
1. Ondernemer kan diversiteit op de werkvloer inzien met BSN-check

Meer diversiteit op de werkvloer, dat is een van de doelen van het kabinet. Een zogenoemde migratiebarometer moet zorgen voor meer inzicht bij werkgevers, schrijft De Telegraaf.

Drie ministers komen binnenkort met een gezamenlijk wetsvoorstel waarmee ondernemers kunnen checken hoe divers hun bedrijf is. Daarbij worden de burgerservicenummers van werknemers door het Centraal Bureau voor de Statistiek gekoppeld aan de migratieachtergrond. Bedrijven krijgen zo geanonimiseerd inzicht in hoeveel eerste en tweede generatie migranten ze in dienst hebben, en of ze carrière maken.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn er al proeven gedaan met de migratiebarometer. De service is tegen kostprijs af te nemen bij het CBS. Wel zijn er nog vragen of de dienst juridisch door de beugel kan.

2. Pier Eringa: Een goede bestuurder heeft meerdere leiderschapsstijlen

Hoe zet je een organisatie naar jouw hand? De 58-jarige Pier Eringa heeft een reputatie als verandermanager. In vier jaar tijd krikte hij als directeur het imago van ProRail op door daadkrachtig problemen op het spoor op te lossen. Ook was Eringa korpschef van de politie Flevoland en bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

In de Green Leaders-podcast vertelt hij het geheim van zijn leiderschapsstijl. Om succesvol te zijn in verschillende omgevingen is het volgens hem noodzakelijk dat je flexibel bent.

“Ik denk wel dat als je een goeie bestuurder wilt zijn, of een leidinggevende of manager, dat je over een pallet moet beschikken van veel verschillende stijlen. Want je moet wel, dat leer je ook in de managementboekjes, een beetje afhankelijk van de situatie waarin je komt, moet je dingen doen. Dus als je maar een stijl hebt, dan werkt het niet.”

3. De Clique verzamelt afval bij horeca-ondernemers om er nieuwe producten van te maken

Van een wegwerpmaatschappij een grondstoffeneconomie maken. Dat is het doel van de ondernemers achter de Utrechtse startup De Clique. En die ondernemers, dat zijn niet de minste. Onder meer de oprichter van Fairphone, Bas van Abel, doet mee.

De Clique wil drie keer per week afval ophalen bij horecabedrijven. Dat gebeurt met fietskoeriers en elektrische vrachtfietsen. De voedselresten en verpakkingsmaterialen gaan naar bedrijven die er nieuwe producten van maken. Een daarvan is Peelpioneers, die citrusschillen verwerkt in schoonmaakmiddelen en diervoeding.

De Clique heeft nu 24 klanten in Utrecht. Dat moeten er op korte termijn honderd worden. Eind dit jaar wil het bedrijf uitbreiden naar andere steden.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: Deze startup benut karton 2 keer: als festivaltent en als lamp of bureau