- Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten voor een aanpassing van de quarantaineregels en het opengooien van de samenleving per 15 januari.
- Volgens de belangenclubs raken veel ondernemingen en instellingen in de problemen door het hoge ziekteverzuim, zeker als er niet thuisgewerkt kan worden.
- De ondernemersorganisaties vinden ook dat er snel een oplossing moet worden gevonden voor getroffen ondernemers die nog altijd buiten de steunregelingen vallen.
- Lees ook: Belangenclub zelfstandigen stapt naar rechter vanwege ongelijke behandeling zzp’ers bij coronasteun
De huidige “knellende” quarantaineregels zorgen steeds vaker voor problemen bij bedrijven. De regels zouden daarom aangepast moeten worden, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. “Nu zitten veel mensen onnodig thuis en dit brengt veel ondernemingen en instellingen in de problemen, zeker als niet kan worden thuisgewerkt”, zo klinkt het.
Door het hoge ziekteverzuim komen steeds meer bedrijven in de problemen met het rond krijgen van hun roosters wat ook zorgt voor verstoringen in het productieproces. Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen daarover steeds meer signalen binnen van aangesloten bedrijven, bevestigt een woordvoerster.
Een oplossing voor het probleem zou kunnen zijn om de boosterprik mee te nemen in de quarantaineafweging, zo klinkt het. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook in België. “Heb je die gehad en heb je geen klachten, dan hoef je na contact met een besmet persoon en een negatieve test niet in quarantaine”, aldus de organisaties. “Vanwege de korte incubatietijd van de omikronvariant zou je verder al na drie dagen quarantaine moeten kunnen testen en bij een negatief resultaat weer aan het werk moeten kunnen.”
‘De reserves zijn volledig uitgeput’
VNO-NCW en MKB-Nederland pleiten ook voor het weer opengooien van de samenleving per 15 januari, als de huidige lockdown afloopt. De organisaties wijzen onder andere op de strengere regels die in Nederland gelden ten opzichte van andere landen. Daarnaast is het voor veel ondernemers niet meer rond te breien. Zo zijn de reserves van ondernemers in sectoren als de horeca, de retail en de evenementen volledig uitgeput, stellen ze.
Het mag dan ook geen verrassing heten dat bijna de helft van de inmiddels goedgekeurde 22.500 NOW-aanvragen voor rekening van horeca- en cateringbedrijven komt. In totaal is er in de huidige periode al zo'n 587 miljoen euro aan voorschotten uitgekeerd, zo meldt uitvoeringinstantie UWV.
De ondernemersorganisaties vinden ook dat er snel een oplossing moet worden gevonden voor getroffen ondernemers die nog altijd buiten de steunregelingen vallen. Ze vragen daarbij opnieuw aandacht voor het ontbreken van compensatie voor het inkomen van ondernemers. Ook moet een goede 'stoppersregeling' worden opgetuigd om ondernemers te helpen, zodat die niet privé ook in de problemen komen.