• Ondernemers zijn ‘in paniek’ door opdrogende vermogens als gevolg van de aanhoudende coronacrisis, zo stelt VNO-NCW-topvrouw Ingrid Thijssen.
  • De omzetdrempel om voor steun in aanmerking te komen zou volgens de werkgeversorganisatie omlaag moeten. En de maximale vergoeding moet juist omhoog.
  • Volgens voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland zou de overheid kunnen helpen door een ‘reddend aandeel’ in bedrijven met hoge schulden te nemen.

Ondernemers zijn in paniek en het water staat hen nu echt aan de lippen, stelt VNO-NCW-topvrouw Ingrid Thijssen. Door de almaar aanhoudende coronacrisis beginnen volgens haar de privévermogens van ondernemers en eigen vermogens van bedrijven op te raken. 

De ondernemersvoorvrouw benadrukte maandag op de digitale nieuwjaarsreceptie van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dat zelfs spaargeld dat apart is gezet voor de studie van de kinderen bij ondernemers opraakt omdat ze dit in hun eigen bedrijf moeten steken.

De boodschap van de VNO-NCW-voorzitter was dat de huidige overheidssteun voor ondernemers niet voldoende is, zeker nu de lockdown naar verwachting met drie weken wordt verlengd.

Er wordt achter de schermen al wel weer druk gepraat met het kabinet over een uitbreiding van de steun, bevestigde Thijssen. “Er zijn wel tien of twaalf punten waar we over in gesprek zijn.”

VNO-NCW heeft de indruk dat er nu nog steeds veel bedrijven buiten de boot vallen bij de steunregelingen. Daarom zou de omzetdrempel om voor steun in aanmerking te komen, omlaag moeten. En de maximale vergoeding moet van de lobbyclub juist omhoog. Andere belangrijke punten in de gesprekken met het kabinet zijn een garantiefonds voor evenementen en meer hulp voor starters.

Daarnaast wil de organisatie dat er een oplossing wordt gevonden voor de vermogens van ondernemers die uitgeput raken. "Als de economie straks weer opengaat hebben ondernemers ook weer geld nodig om bijvoorbeeld weer voorraden in te kopen", aldus Thijssen.

'Reddend aandeel' overheid biedt mogelijke uitkomst

Volgens Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, zou de overheid ondernemers in de horeca en detailhandel die door de coronacrisis omkomen in de schulden kunnen bijstaan door een aandeel in die bedrijven te nemen. Dat zegt hij dinsdag in een interview met De Telegraaf.

"Zo hebben we dat ook bij de banken gedaan. Waarom zou je dat niet doen bij een kleinere ondernemer die nu wordt getroffen door iets waar hij niks aan kan doen?"

De voorzitter van MKB-Nederland en Ingrid Thijssen van VNO-NCW komen met voorstellen waarin bedrijven de schuldenberg die ze tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd, onder meer doordat ze hun belasting mochten uitstellen, kunnen omzetten in eigen vermogen.

"Bijvoorbeeld dat de overheid een tijdlang een soort gouden aandeel krijgt in bedrijven, die ze heeft gesteund", zegt Vonhof. "Dat doen we ook bij andere bedrijven als KLM en IHC. Je zou kunnen afspreken dat je een ondernemer de kans geeft in tien jaar dat af te betalen."

Verwachte steunpakket

De verwachte uitbreiding van het steunpakket moet vooral de hardst getroffen sectoren helpen, kwam zondag al aan het licht.

Restauranteigenaren en kroegbazen moeten hun zaak al lang gesloten houden, en sinds half december zijn ook de meeste winkels dicht. Verder is de evenementensector hard geraakt.

De ministers Wopke Hoekstra, Eric Wiebes en Wouter Koolmees gaan de komende tijd bekijken hoe de getroffen bedrijven nog beter geholpen kunnen worden. Mogelijk worden bestaande regelingen uitgebreid of worden er zelfs extra regelingen in het leven geroepen.

[activecampaign form=30]

LEES OOK: In coronajaar 2020 gingen er 2.703 bedrijven het failliet, het laagste aantal in twee decennia – de overheidssteun hield ondernemers overeind