Een derde van de MKB’ers krijgt zijn facturen nog altijd te laat betaald, dat blijkt uit onderzoek van non-profitplatform Betaalme.nu onder ondernemers uit het Midden- en Kleinbedrijf.
Betaalme.nu is een platform van grotere bedrijven die zich inspannen voor tijdige betaling van MKB-bedrijven, om zo kleinere ondernemers te steunen. Onder meer ING, Jumbo, Philips, Shell, Rabobank, ABN Amro en Unilever steunen het initiatief.
Het onderzoek naar de ervaringen over het betaalgedrag onder MKB-bedrijven is uitgevoerd door is uitgevoerd door DirectResearch, onder 614 respondenten.
MKB-bedrijven voelen druk late betalingen
Terwijl de economie opbloeit, blijven sommige grote bedrijven toch hun best doen en vragen bijna de helft van hun MKB-klanten om kortingen op facturen.
45 procent van de ondervraagde ondernemers is het afgelopen jaar gevraagd om een langere betalingstermijn dan de wettelijke dertig dagen te accepteren..
Het te laat betalen van facturen heeft negatieve gevolgen en kan het verschil maken tussen overleven en ten onder gaan. Ruim twintig procent van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat hun bedrijf erdoor kan omvallen.
Eigenlijk hebben grote bedrijven hier geen excuus voor, zegt Joost van den Hondel van Betaalme.nu, één van de initiatiefnemers van het door het ministerie van Economische Zaken gesubsidieerde Betaalme.nu. Volgens Van den Hondel zie je deze neiging van grote bedrijven om hun werkkapitaal te verbeteren doorgaans in tijden van economische teruggang. "Hoewel de economie nu al enige tijd beter draait, zien we nog steeds druk op de betaaltermijnen."
Naast het feit dat late betalingen nadelig zijn voor de leveranciers, brengt het volgens Van den Hondel ook gevolgen voor hun grote afnemers mee. Zij verzwakken op deze manier hun toeleveringsketen.
Een manier om fouten of disputen te voorkomen is volgens de website elektronisch factureren. Zo hoeven er geen gegevens handmatig worden ingevuld en wordt de kans op fouten verkleind.
De overheid heeft dit al verplicht gesteld, maar in het bedrijfsleven is dit nog geen gemeengoed. Van den Hondel schat dat ongeveer vijftien procent van de leveranciers uit het MKB nog niet elektronisch factureert.