Het aantal ondernemers dat denkt in de huidige economische situatie nog zeker een jaar te bestaan is in mei sterk toegenomen, blijkt uit onderzoek van het CBS.
Volgens CBS-hoofdeconoom Piet Hein van Mulligen neemt het vertrouwen weer toe. “De tijd van grootste zwartgalligheid is voorbij.”
In de detailhandel is het optimisme het meest gestegen. In april dacht 9 procent het minstens nog een jaar te kunnen volhouden, in mei was dit aantal toegenomen tot 65 procent.
Meer ondernemers hebben vertrouwen in het voortbestaan van hun eigen bedrijf tijdens de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin mei onder bedrijven werd gehouden.
In vergelijking met april is het aantal ondernemers dat denkt in de huidige economische situatie nog zeker een jaar te bestaan sterk toegenomen. Dat geldt voor vrijwel iedere branche.
“In deze tijden is het goed nieuws dat het vertrouwen weer wat opkrabbelt,” zegt CBS-hoofdeconoom Piet Hein van Mulligen tegen de NOS. “De tijd van grootste zwartgalligheid is voorbij.”
Ondernemers in de detailhandel zijn een stuk positiever
In de detailhandel is het optimisme het meest toegenomen. In april dacht 9 procent het minstens nog een jaar te kunnen volhouden, in mei was dit aantal toegenomen tot 65 procent.
Bij de IT-dienstverlening nam het percentage met 48 procentpunt toe en bij de schoonmaakbedrijven 46 procentpunt.
In de luchtvaart (2 procent), bij bedrijven in kansspelen en loterijen (6 procent) en in de reisbranche (10 procent) was in mei het vertrouwen in een voortbestaan van minstens een jaar het laagst.
Ondernemers hebben diverse maatregelen genomen om de coronacrisis het hoofd te bieden, aldus het CBS. Dat varieert van het instellen op de 1,5-metereconomie tot kostenreductie en het ontwikkelen van nieuwe producten.
Verder zetten bedrijven minder zzp'ers en uitzendkrachten in en is in veel gevallen gebruikgemaakt van de NOW-regeling, waarbij de overheid tegemoet komt in de loonkosten. Aanvraag van arbeidstijdverkorting en NOW-regeling kwam naar verhouding het meest voor in de luchtvaart (50 procent van de bedrijven) en de horeca (48 procent).
De horeca wordt hard geraakt door de coronacrisis
Ondanks de verbeterde vooruitzichten zijn ondernemers nog zeker niet uit de zorgen. Tachtig procent van het kleinbedrijf denkt binnen een half jaar een liquiditeitstekort te hebben, blijkt uit onderzoek van online financieringsplatform BridgeFund onder 659 Nederlandse organisaties met maximaal vijftig medewerkers.
Een kwart verwacht in de komende drie maanden ten minste tachtig procent minder omzet te draaien dan voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral de horeca wordt hard geraakt.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) signaleert dat veel cafés en restaurants de deuren gesloten houden, ook al mogen ze sinds 1 juni weer gasten ontvangen. De branchevereniging schat in dat 25 tot 30 procent van de zaken vorige week gesloten is gebleven.
"Ondanks de vele positieve berichten is de heropening van de eet- en drinkgelegenheden voor veel ondernemers verliesgevend", zegt een woordvoerder van KHN tegen persbureau ANP. Sommige horecaondernemers zouden hun zaak zelfs weer sluiten, omdat het met alle restricties niet rendabel is te krijgen.
Ook ziet KHN bij consumenten een drempel voor een bezoek omdat er moet worden gereserveerd. Afgelopen weekend ontvingen de restaurants zo'n 70 procent van het volgens coronaregels maximumaantal gasten, blijkt uit navraag van BNR bij de drie grootste horeca-reserveringsplatforms in Nederland.