- Nederlandse bedrijven maken zich grote zorgen over de nabije toekomst, blijkt uit twee verschillende onderzoeken die dinsdag zijn gepubliceerd.
- Volgens fintechbedrijf Pleo vreest een derde van de MKB-bedrijven de deuren te moeten sluiten als er geen extra financiële steun beschikbaar komt
- En uit onderzoek van softwarebedrijf Teamleader blijkt dat bijna een vijfde van alle bedrijven krimp verwacht in 2023.
- Lees ook: Werkloosheid blijft in Nederland zeer laag ondanks zorgen over recessie
Nederlandse bedrijven maken zich grote zorgen over de nabije toekomst. Dat blijkt uit twee verschillende onderzoeken die deze dinsdag zijn gepubliceerd.
Volgens fintechbedrijf Pleo vreest een derde van de MKB-bedrijven de deuren te moeten sluiten als er geen extra financiële steun beschikbaar komt en uit onderzoek van softwarebedrijf Teamleader blijkt dat een vijfde van alle bedrijven krimp verwacht in 2023.
Pleo concludeert uit onderzoek onder senior beslissers van bedrijven tot 500 werknemers dat het Nederlandse bedrijfsleven niet goed voorbereid is op een recessie. Slechts iets meer dan 35 procent zegt goed voorbereid te zijn. Maar de meest vergaande conclusie is dat ruim 33 procent vreest bij uitblijven van extra financiële steun de deuren te moeten sluiten.
Ook gaan veel bedrijven ervan uit dat hun personeel salaris moet inleveren (37 procent) of dat er een aanzienlijk deel van hun werknemers moet worden ontslagen (ruim 32 procent).
Uit het onderzoek van Pleo komt ook naar voren dat ruim 38 procent van de bedrijven in 2023 meer grip wil krijgen op hun uitgaven en de kosten wil verlagen. En dat geeft hoop, zegt Eilika Regenbrecht, country manager Nederland: “Ondanks dat veel Europese landen op de rand van een recessie staan, is er genoeg motivatie onder bedrijven om zich voor te bereiden op zware economische tijden en liggen er ook genoeg kansen.”
Volgens Regenbrecht hebben we de afgelopen drie jaar wel geleerd "dat er tal van onvoorziene omstandigheden op de loer liggen die veel vragen van de weerbaarheid van bedrijven."
Focus op kostenbesparingen in 2023
Ook uit onderzoek in opdracht van softwarebedrijf Teamleader komt een somber beeld naar voren. Uit een enquête die is gehouden onder ruim tweehonderd Nederlandse ondernemers met twee tot vijftig medewerkers blijkt dat 18 procent verwacht dat hun bedrijf dit jaar zal krimpen en dat bijna zeven op de tien ondernemers door de onzekere economische omstandigheden moeite heeft met het uitstippelen van een strategische koers.
In de meeste gevallen proberen ondernemers snel kosten te besparen, zegt CEO Jeroen de Wit van Teamleader. "Als het gaat om stappen op korte termijn focussen zij zich vooral op maatregelen waarop zij zélf invloed kunnen uitoefenen, zoals het verlagen van het energieverbruik of het onderhandelen van betere tarieven met leveranciers."
Van de ondervraagde ondernemers geeft 45 procent aan te proberen het energieverbruik te verminderen, 33 procent betere tarieven uit te onderhandelen met leveranciers en 36 procent het aantal klanten uit te breiden of nieuwe markten te betreden.
Het aantal ondernemers dat overweegt hun bedrijf te verkopen is gestegen van 12 procent in 2017 naar 20 procent in 2023. Bij het nadenken over scenario’s waarmee zij zich kunnen voorbereiden op grote veranderingen, geven acht op de tien ondernemers hierbij aan graag een beroep te doen op extern advies.
MKB-bedrijven op zoek naar leningen voor uitbreiding
Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde, blijkt dat het aantal bedrijven met financiële problemen het afgelopen jaar flink toegenomen is.
Ruim de helft van de ondernemers geeft aan dat de hoge kosten hen hebben belemmerd in de bedrijfsvoering, een stijging van bijna 20 procentpunt. Die ontwikkeling leidt bij kleine en middelgrote bedrijven tot een grotere behoefte aan leningen.
Vooral bedrijven met tussen de vijftig en 250 medewerkers hadden in de meetperiode van juli 2021 tot juli 2022 last van de fors gestegen kosten. 68 procent gaf toen aan deze als belemmerend te ervaren, tegenover 43 procent een jaar eerder. Mkb’ers kregen, net als de rest van Nederland, te maken met een flinke stijging van de energiekosten en de gestegen prijzen van andere producten. De bedrijven werden daar niet meteen voor gecompenseerd.
Ruim een op de vijf bedrijven met tussen de tien en 250 werknemers had behoefte aan een lening. Dat is een flinke stijging vergeleken met een jaar eerder. Maar voor het hele mkb nam de financieringsbehoefte juist licht af. Dat kwam doordat microbedrijven (met tussen de twee en negen werknemers) minder behoefte hadden aan een lening.
Vooral voor het uitbreiden van een bedrijf en de financiering van voorraden waren ondernemers op zoek naar leningen.