Daarnaast denken bedrijven het komende halfjaar iets gemakkelijker te kunnen lenen. ,,Banken waren tijdens de crisis behoorlijk terughoudend. Dat is wel wat minder geworden”, zei dga-specialist Lucien Claessens van Van Lanschot Bankiers.
Ondernemers zijn minder te spreken over de eigen branche. Vooral in de bouw en handel zijn ze somber over de conjuncturele ontwikkelingen en de economische vooruitzichten. In de industrie, horeca en de zakelijke en commerciële dienstverlening zijn ondernemers juist weer positiever.
Vestigingsklimaat Nederland
Een op de vijf ondernemers is niet tevreden over het vestigingsklimaat in Nederland. Zij geven aan hun bedrijf niet in Nederland te starten als zij opnieuw zouden beginnen.
Ondernemers zijn vooral bezorgd over de huidige prijsontwikkeling in de markt, waardoor de marges flink onder druk staan. Dat maakt het voor bedrijven soms moeilijk winstgevend te zijn. Maar ook de wet- en regelgeving maakt het ondernemen er niet makkelijker op. Volgens het onderzoek is er nog steeds sprake van grote administratieve lastendruk voor het middenbedrijf.
Financiële crisis
Veel ondernemers zijn ook nog eens geraakt door de wereldwijde financiële crisis. Toch beweert bijna de helft van de ondernemers dat de crisis ook positieve gevolgen heeft gehad voor hun bedrijf. Voor een aantal ondernemingen heeft de economische crisis nieuwe kansen geboden, omdat zij actief zijn in sectoren waar juist in tijden van een recessie veel vraag naar is. ,,De toename van het aantal incassobureaus is daar een goed voorbeeld van'', aldus Claessens.
Het minderheidskabinet van CDA en VVD, met gedoogsteun van de PVV, krijgt momenteel het voordeel van de twijfel. Ondernemers gaan uit van een ondernemersvriendelijk kabinet, maar zetten wel vraagtekens bij de stabiliteit ervan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl