“Eigenlijk is mijn eigen bedrijf een uit de hand gelopen hobby. En mijn vaste baan biedt een stuk houvast” vertelt Ben Lemmens van Ben Lemmens Design.
Als student verdiende hij al lekker bij met zijn webdesignbedrijf. Nu werkt hij vier dagen in de week bij een ICT-bedrijf in Arnhem en heeft één dag vrij gehouden voor zijn eigen onderneming.
Michiel Poppelier van de Kamer van Koophandel in Amsterdam komt bij zijn werk als bedrijfsadviseur vaak mensen tegen die ondernemen naast hun vaste baan. Typische parttime bedrijfjes van vrouwen zijn manicure- en pedicurezaakjes, en mannen klussen vaak bij met een webwinkel.
Over de breedte zijn alle vormen van coaching populair bij parttime-ondernemers. “Dat zijn vormen van ondernemen die goed te combineren zijn”, zegt Poppelier.
Vrijheid van je werkgever
De vrijheid die je krijgt om naast je vaste baan voor jezelf te beginnen, verschilt per werkgever. Lemmens krijgt bijvoorbeeld veel ruimte om te werken aan zijn eigen bedrijf, maar mag geen klanten ‘lenen’ van zijn werkgever.
Om conflicten te voorkomen is het in ieder geval verstandig om je plannen voor te leggen bij je werkgever, voordat je aan een eigen bedrijf begint.
"Als je al bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en je bedrijfswebsite al in de lucht is", vertelt Sandra Sanchez, arbeidsjurist van 2Work Arbeidsjuristen. "Dan is de kans groter dat dat hij boos wordt omdat de plannen al klaarliggen zonder overleg en het daarom hard gaat spelen."
Contract nachecken
Lees voor het gesprek met de baas na welke afspraken je hierover hebt gemaakt in het arbeidscontract. Die staan vaak onder het kopje verbod nevenwerkzaamheden en ook relatie- of concurrentiebeding. Daarin staat vastgelegd dat je niet onder een andere werkgever of als zelfstandige mag concurreren met het bedrijf waarbij je in dienst bent. Dat is trouwens ook niet aan te raden als hier niets specifieks over in het contract staat.
In het contract kan onder andere staan welke werkzaamheden je niet naast de baan mag verrichten en voor welke regio dat geldt. Bij dit soort afspraken staan vaak ook boetes vermeld die je moet betalen bij een overtreding.
Er kunnen in het contract ook afspraken zijn gemaakt op het gebied van relatiebeding. Hierin staat vastgelegd dat je geen klanten of andere relaties van je werkgever over mag nemen.
Naar de baas stappen
Zodra je weet wat je plannen zijn en wat hierover in het contract staat, is het tijd om naar je werkgever te stappen. Als je eigen bedrijf niets te maken heeft met de werkzaamheden tijdens je vaste baan, is de kans groot dat je werkgever groen licht geeft.
Ook als je contract weinig ruimte biedt om een eigen bedrijf op te richten, is het de moeite waard om naar je baas te stappen, gelooft Sanchez. Het kan namelijk maar zo dat hij geen problemen ziet in je plannen. Leg dit dan wel even vast in een contractje of vraag je werkgever om de afspraken per mail te bevestigen.
Tijd vrijmaken voor je bedrijf
Het hebben van een eigen bedrijf naast een vaste baan kost wel veel tijd, volgens webdesigner Lemmens. "Maar voor jezelf werken geeft ook veel voldoening."
Als Lemmens tijdens zijn vaste werk telefoontjes krijgt over zijn bedrijf, neemt hij die gewoon op en werkt hij wat langer door. Duurt het gesprek langer dan een paar minuutjes, dan vraagt hij om 's avonds terug te bellen. Maar ook dit verschilt per werkgever. Maak daar dus afspraken over. Of huur een bedrijf in dat telefoontjes voor je opneemt als je daar zelf niet voor in de gelegenheid bent.
Als je eigen bedrijf toch meer tijd kost dan verwacht, dan is het meestal mogelijk om minder te werken door je bij de werkgever te beroepen op de Wet Aanpassing Arbeidsduur. Of je stopt helemaal en wordt het fulltime ondernemerschap in getrokken.
"Het is een manier om uit te proberen of ondernemerschap iets voor je is", zegt Poppelier van de Kvk. "Een soort avontuur."