De 36-jarige Chinees Haozhi Chen heeft in eigen land al zes succesvolle, innovatieve bedrijven opgericht.
Haozhi Chen is een ondernemend type. Hij was amper 23, toen hij zijn eerste techbedrijf oprichtte, schrijft de Amerikaanse zakensite Business Insider. Er zouden er nog vijf volgen en allemaal zijn ze toonaangevend op hun gebied.
Chen is nu 36 en topman van Chukong Technologies, een bedrijf dat zich specialiseert in spelletjes voor mobiele telefoons. Ruim 95 miljoen Chinezen hebben de software van het bedrijf inmiddels gedownload. Het bedrijf haalde vorig jaar ruim 12 miljoen euro aan investeringsgeld op en breidt zijn activiteiten inmiddels uit naar Japan en Californië.
Geen universitaire opleiding
De route die Chen heeft gevolgd is onconventioneel, zeker voor Chinese begrippen. Hij gelooft niet in een universitaire opleiding. Een beetje zoals Peter Thiel, de Amerikaanse multimiljardair die onlangs twintig jongeren 100 duizend dollar gaf om te stoppen met school.
“Over niet al te lange tijd zal het vier jaar lang met een kater verblijven in collegezalen worden ontmaskerd als een gedateerd, met leningen gefinancierd luxe-artikel”, zo schreef Thiel in een stuk in The New York Times.
Zo ziet Chen universitaire opleidingen in China ook: als ouderwets. Het huidige onderwijssysteem moet volgens hem op de schop wil China genoeg mensen opleiden die kunnen functioneren in de moderne wereld.
Joyo.com
In plaats van te studeren stortte Chen zich op ondernemen. Hij was één van de bedenkers van Joyo.com, de Chinese webwinkel die in 2004 voor meer dan 60 miljoen euro werd overgenomen door Amazon.
Ook richtte hij onder meer SSSC.cn op, een veilingsite voor antiekverzamelaars, en Yeenan.org, een site waar vrijwilligers dagelijks 50 tot 100 nieuwsberichten vertalen van het Engels naar het Chinees.
Menselijke creativiteit
Aanvankelijk werkte Chen vooral samen met andere jonge Chinezen die de universiteit hadden gemeden. Maar naarmate zijn bedrijven groeiden en ook investeerders van buiten China interesse toonden, werd Chens aanpak volwassener. Hij neemt nu ook mensen met een universitaire opleiding aan.
Maar een papiertje is geen bepalende factor tijdens de sollicitatieprocedure. Veel belangrijker is dat iemand goed werkt levert en goed kan samenwerken. Innovatie is volgens Chen niet te leren op een universiteit, maar het is een product van de menselijke creativiteit.
Relatie met overheid
Dat Chen zo succesvol is met innovatieve startups, is opmerkelijk. De Chinese economie wordt gedomineerd door staatsbedrijven en niet iedereen neemt het even nauw met de copyrightregels.
Volgens Chen zijn er drie soorten bedrijven in China. Naast staatsbedrijven en private ondernemingen is er een derde groep van bedrijven die privaat zijn begonnen, maar inmiddels zo'n cruciale rol in de maatschappij vervullen dat de overheid zich ermee is gaan bemoeien. De overheid is geen eigenaar, maar
geeft die bedrijven wel allerlei voordeeltjes.
Ondanks het ongelijke speelveld is het Chen gelukt om het hoofd boven water te houden. Hij werkt niet rechtstreeks samen met de overheid, maar zijn bedrijven zijn wel partners met staatsbedrijven.
Al zijn ondernemingen zijn altijd volledig in Chens bezit geweest. Daardoor blijft hij flexibel en kan hij snel reageren op veranderingen in de markt, zonder dat de staat zich bemoeit met strategische beslissingen.
Ondernemersklimaat
The Wall Street Journal schreef afgelopen week dat Chinese bedrijven steeds vaker de strijd aan gaan met westerse bedrijven op basis van kwaliteit. Vooral op de markt voor persoonlijke verzorging rukken de Chinese fabrikanten op. Computerbouwer Lenovo en smartphonemaker Huawei groeien daarnaast wereldwijd in een rap tempo.
Chen wil dergelijke vernieuwingen meer zien en heeft drie aanbevelingen om het ondernemersklimaat in het land te verbeteren. De staat moet volgens hem innovatie in het land stimuleren en alle drie de soorten bedrijven ondersteunen. Daarnaast moet de staat intellectueel eigendom beter beschermen. Bedrijven moeten de zekerheid hebben dat hun vindingen niet gekopieerd worden door anderen. En dat als dat wel gebeurt, moeten er forse boetes volgen.
Ten slotte moet het onderwijssysteem op de schop, want dat is hopeloos verouderd. Anders produceert China wellicht nooit een eigen Steve Jobs, iets waar Chinese academici nu aan twijfelen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl