Berlijn is cool en goedkoop, maar pas op dat je niet de hele week in de club staat te feesten. 

Op internet woedt een kleine discussie over de voor- en nadelen van Berlijn, het ogenschijnlijke startupparadijs van Europa.

We haalden negen tips uit een artikel van Lauren Ingram in The Guardian en Kalie Moore op Silicon Allee. Dingen die je moet weten voor je naar Berlijn trekt om een onderneming te starten.

1. Berlijn is een bubble

Mensen in de startup-scene cultiveren hun eigen cirkeltje en sluiten anderen buiten. Yep, maar dat wil nog niet zeggen dat Berlijn het volgende Silicon Valley wordt. De stad heeft een achterstand op Londen en San Francisco, maar Amerikaanse durfkapitalisten springen in het gat en zorgen voor geld en de instroom van getalenteerde programmeurs.

 2. Niemand heeft een echte baan

Iedereen werkt op rare tijden voor lage tarieven, en is bezig met projectjes die nooit wat worden. Maar wie heeft er nog een 9-tot-5-baan tegenwoordig?

 3. Feesten, feesten, feesten

Doordat niemand een vaste baan heeft, is iedereen in constante partymood. Clubs blijven zonder onderbreking open van vrijdagmiddag tot maandagochtend.

 4. Iedereen is in zichzelf gekeerd

Iedereen die in Berlijn woont is vol van de stad. Berlijn is altijd het onderwerp van gesprek, of het nou is om de stad de hemel in te prijzen of af te kraken. Maar ja, dat heb je in wel meer hoofdsteden.

 5. Wees blij als je betaald krijgt

Er is geen minimumloon in Duitsland. Maar aan de andere kant is de stad nog steeds spotgoedkoop, ook al klagen expats dat expats de prijzen opdrijven.

 6. Men is bang om op zijn bek te gaan

Mensen beginnen als een kip zonder kop een onderneming en zitten vervolgens in angst dat het niets wordt. Je moet durven als je een startup begint, maar niet iedereen kan even goed met de onzekerheid omgaan. Amerikaanse expats in Berlijn klagen dat hun Europeaanse collega's te zenuwachtig zijn.

 7. Alle indy bars zien er hetzelfde uit

Wat een unieke underground-club/-café/-restaurant, denk je eerst. Leuk die onafgewerkte muren en dat meubilair dat van een zolder lijkt te komen. Tot je er achter komt dat vrijwel alle clubs en bars zo zijn.

 8. Niemand spreekt Duits

Door alle expats en hippe Engelstalige Duitsers heb je je Duits überhaupt niet nodig.

9. Vrienden zijn passanten

Berlijn is een duiventil waar mensen in en uit vliegen, dus stel je flexibel op: na twee jaar kan je vriendenkring er totaal anders uitzien dan toen je er net aankwam. Als je het zo lang uithoudt, natuurlijk.

Lees ook: tips van startup-posterboy Edial Dekker voor jonge ondernemers die naar het buitenland willen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl