- Bedrijven die in de problemen dreigen te komen, kunnen een faillissement afwenden via een onderhands akkoord met schuldeisers.
- Belangrijk is wel dat een ondernemer vroeg aan de bel trekt, blijkt uit ervaringen met de WHOA-regeling waar FM.nl over schrijft.
- Een herstructureringstraject past vaak ook beter bij wat grotere ondernemingen.
Sinds 2021 kent Nederland een speciale regeling voor bedrijven die in de problemen komen en op termijn failliet dreigen te gaan. Het gaat hier om de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Kort gezegd: een onderhandse overeenkomst tussen de onderneming en schuldeisers om faillissement te voorkomen, waarbij iedereen een beetje water bij de wijn doet.
Maar hoe pakt dat uit in de praktijk? Op het platform voor financiële professionals FM.nl geven herstructureringsexpert Arjaan van den Berg en ondernemer Roy Faber aan wat hun ervaringen zijn. Daarbij zijn er een paar belangrijke conclusies.
Een onderhands schuldakkoord heeft de meeste kans van slagen als een ondernemer bij problemen snel ingrijpt en aanstuurt op herstructurering. Daarnaast lijkt de regeling, gelet op de kosten die met het bereiken van een schuldenakkoord gepaard gaan, vooral geschikt voor wat grotere ondernemingen.