De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk worden zondag hervat.
Er zijn nog steeds grote verschillen tussen de twee partijen, onder meer over eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven, toezicht op de afspraken en visserij.
Als de overgangsperiode voor de Brexit eind dit jaar afloopt zonder dat een nieuw akkoord is gesloten, komt er een no deal-Brexit.
De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigde Koninkrijk gaan zondag verder in Brussel. Dat hebben voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en de Britse premier Boris Johnson afgesproken in een telefonisch overleg.
Von der Leyen en Johnson hebben ook afgesproken elkaar maandag weer te bellen.
De twee leiders belden elkaar nadat de hoofdonderhandelaars vrijdag een pauze in de onderhandelingen hadden afgekondigd. Ze gaven daarbij aan dat er grote verschillen bleven tussen de twee partijen op met name de vlakken van visserij, eerlijke concurrentie tussen bedrijven uit het Verenigd Koninkrijk en de EU en het toezicht op de afspraken.
Von der Leyen en Johnson verwezen ook weer naar deze gebieden. Zonder overeenkomsten op die drie knelpunten is een handelsakkoord niet haalbaar, laten ze in een gezamenlijke verklaring weten.
Het Verenigd Koninkrijk verliet eind januari de Europese Unie. Tot het einde van dit jaar geldt een overgangsperiode waarin de Britten zich nog aan de Europese regels moeten houden.
Als er op 1 januari geen handelsakkoord is gesloten, gaan de regels van wereldhandelsorganisatie WTO gelden. Dat betekent in de praktijk dat er over en weer importheffingen op producten worden ingesteld.
Onderhandelingen over Brexit lopen uiterst moeizaam
De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk werden vrijdag tijdelijk stil gelegd.
"Na een week intensief onderhandelen in Londen zijn de twee hoofdonderhandelaars het eens dat niet aan de voorwaarden voor een akkoord is voldaan", schreven Barnier en Frost in een verklaring die ze ieder afzonderlijk verspreidden.
Volgens de hoofdonderhandelaars kwam dat door "aanzienlijke verschillen" op de vlakken van eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven, toezicht op de afspraken en visserij.
De afgelopen dagen kwamen er verschillende signalen dat de onderhandelingen over de Brexit voor een doorbraak zouden staan. Telkens waren er echter ook berichten dat dit niet klopte en dat er nog altijd aanzienlijke verschillen te overbruggen waren.
Frankrijk dreigt met veto als EU te veel toegeeft op visserij
Frankrijk beseft dat bij elke Brexitdeal met het Verenigd Koninkrijk zijn vissers niet op de huidige visquota in Britse wateren hoeven te rekenen, maar volgens de Franse minister van Europa Clement Beaune moet een akkoord gebaseerd zijn op "grote en blijvende toegang".
Beaune vertelde het Journal de Dimanche dat Groot-Brittannië niet volledige toegang tot de interne markt van de Europese Unie kan willen, terwijl het anderzijds zijn eigen voorwaarden voor de visserij kan bepalen. "We weten dat de dagen van volledige toegang tot visquota in de Britse territoriale wateren voorbij zijn", zei Beaune tegen het zondagse weekblad. "Maar we moeten een grote en blijvende toegang hebben."
In de komende dagen zouden beide partijen moeten beslissen of ze doorgaan met onderhandelen in de overtuiging dat een deal binnen bereik is of accepteren dat het eindresultaat geen deal is, zei Beaune. Britse beweringen dat een deal door alle partijen in een dag kan worden bekrachtigd, zijn niet realistisch, voegde hij eraan toe.
Beaune herhaalde de bereidheid van Frankrijk om zijn veto te gebruiken als het een eventuele deal slecht vindt. Gevraagd of er scheuren zijn ontstaan binnen de EU, ook tussen Parijs en Berlijn, zei Beaune dat bondskanselier Angela Merkel het veeleisende standpunt van Frankrijk steunde. "De Britse gok van een splitsing binnen de Unie is mislukt", zei Beaune.