TenCate heeft de omzet in het eerste kwartaal zien dalen met 7 procent, tot 223,3 miljoen euro. Dat maakte het concern maandag bekend in een tussentijds handelsbericht.

Van die omzetafname is zo’n 2 procent het gevolg van negatieve wisselkoerseffecten, zo stelde het bedrijf. Ook had de lagere defensieomzet een ,,aanzienlijk” effect op de winstgevendheid. Het bedrijfsresultaat (ebita) kelderde van 12,8 miljoen euro naar 5,5 miljoen euro.

TenCate benadrukte dat de resultaten in het eerste kwartaal niet representatief zijn voor het hele jaar. Dat komt vooral door het seizoensmatige karakter van een groot deel van de omzet en het lage aantal grote projecten in de periode.

Defensie

De defensiegerelateerde omzet binnen de sector Advanced Textiles & Composites daalde in de eerste verslagperiode van het jaar sterk ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. TenCate denkt dat deze opbrengsten zich sterk zullen herstellen, op basis van de huidige en verwachte orders.

De tak TenCate Geosynthetics haalde in Europa en de Amerikaanse continenten een ,,beperkte omzetgroei''. In Azië bleef de markt voor infrastructurele projecten onder druk staan als gevolg van lagere overheidsbudgetten en lokale politieke onzekerheid. De vezelproductie van TenCate Grass zag de opbrengsten en winstgevendheid groeien.

TenCate handhaaft de prognose ten aanzien van de omzetontwikkeling voor het hele jaar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl