Nederlandse telecomproviders hebben in het tweede kwartaal hun omzet zien dalen met 6,7 procent in vergelijking met een jaar eerder. De afname is ruim dubbel zo groot als vorig jaar. Daarmee lopen de inkomsten sneller terug dan verwacht.
Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeker Telecompaper.
In totaal kwam de omzet van de mobiele markt in het tweede kwartaal uit op 1,38 miljard euro, zo’n 100 miljoen minder dan in dezelfde periode in 2012.
Minder bellen en sms’en
Telecombedrijven zien de inkomsten teruglopen doordat minder mensen sms’en en bellen. Ongeveer 60 procent van de omzet komt nu uit de verkoop van belminuten, 40 procent komt uit sms en data.
Steeds meer mensen maken gebruik van mobiel internet, maar die inkomsten stijgen niet genoeg om de daling is sms’en en bellen te compenseren. Ook de economische crisis en het toenemende gebruik van draadloos internet dragen bij aan de lagere opbrengsten. Daarnaast zijn providers gebonden aan strengere regels van overheden. De EU heeft in de afgelopen jaren de maximumtarieven voor een belminuten, sms’jes en roamingkosten flink verlaagd.
Verwachting bijgesteld
Door de tegenvallende resultaten in de eerste helft van het jaar stelt Telecompaper de verwachting voor 2013 naar beneden bij. De marktonderzoeker denkt nu dat de telecommarkt dit jaar zal krimpen met ongeveer 6 procent, met een omzet van 5,5 miljard euro. De opbrengsten zullen in 2017 verder zijn gedaald tot 5,1 miljard euro.
Door de omzetdaling zullen Nederlandse provider hun prijzen aan gaan passen, denkt Telecompaper. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat de prijzen van abonnementen omhoog gaan. "Je ziet het aanbod van providers ook constant veranderen", aldus Alejandra van de Roer van Telecompaper tegenover NUtech. "Ze zoeken naar meer omzet."
4G verandert weinig op korte termijn
aVan de Roer denkt niet dat 4G op korte termijn voor aanzienlijk meer inkomsten zullen gaan zorgen. Nederlanders zullen volgens haar geleidelijk aan overstappen op de nieuwste generatie van mobiel internet.
Op de lange termijn kan 4G wel zorgen voor meer geld in het laatje door de verkoop van aanvullende diensten, zoals locatiediensten, gaming en tv.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl