De schatting dat SNS Reaal voor 2,4 tot 3,2 miljard euro aan rot vastgoed in de boeken had staan afgelopen jaar, zou redelijk zijn.

Het was een heikel punt bij de nationalisatie van bank en verzekeraar SNS Reaal, begin dit jaar. Hoe rot waren de vastgoedleningen van het onderdeel Property Finance nu eigenlijk?

Al jaren kampte SNS met de probleemdochter die in Nederland en daarbuiten te gretig was geweest met investeringen in commercieel vastgoed, en met het inklappen van de markt de waarde van zijn kredieten in gevaar zag komen.

Een belangrijke reden om SNS Reaal uiteindelijk toch te nationaliseren was de schatting die de Nederlandse overheid had laten doen bij bureau Cushman & Wakefield. Daaruit kwam naar voren dat SNS voor 2,4 tot 3,2 miljard euro aan rotte leningen in de boeken had. Een afwaardering hiervan zou de vermogensbuffers van SNS Reaal zeer ernstig aantasten.

De top van SNS Reaal zelf had een veel lagere schatting gemaakt van de omvang van de probleemleningen: 1,4 tot 1,9 miljard euro.

Rotte leningen SNS Reaal

Het ministerie van Financiën heeft nog eens een dubbelcheck laten doen door financieel adviseur Blackrock Solutions. En die komt tot de conclusie dat de schatting van Cushman & Wakefield redelijk is geweest, zo stelt Het Financiële Dagblad donderdag, op basis van ingewijden.

Deze bevestiging is belangrijk voor Financiën, omdat voormalige beleggers van SNS Reaal zeker in actie zouden komen als zou blijken dat het toch wel meeviel met de slechte vastgoedkredieten. Dan was de nationalisatie wellicht niet nodig geweest en hadden aandeelhouders niet onteigend hoeven worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl