“We moeten er rekening mee houden dat de besmettingen toch doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking”, zegt Menno de Jong bij de Amsterdamse zender AT5.
De viroloog vreest dat de toename mogelijk toch weer zal leiden tot meer ziekenhuisopnames en ernstig zieke patiënten.
Het OMT-lid pleit er verder voor dat uitgaanspubliek zich in de toekomst altijd vooraf laat testen, in plaats van het enkel tonen van een vaccinatie- of herstelbewijs.
“We hebben nu te maken met een wedloop tussen vaccinatie en de deltavariant. Op dit moment is de deltavariant duidelijk aan de winnende hand”.
De enorme toename van het aantal coronabesmettingen baart Menno de Jong, viroloog bij het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team, zorgen.
“We moeten er rekening mee houden dat de besmettingen toch doorsijpelen naar de kwetsbare bevolking”, zegt hij bij de Amsterdamse zender AT5. Die zijn weliswaar gevaccineerd, maar tegen de huidige deltavariant bieden de vaccins volgens hem minder bescherming.
“Plus dat de meest kwetsbare bevolking al vroeg in het jaar is gevaccineerd waardoor de bescherming al een beetje aan het aflopen is.”
De Jong is geschrokken van de huidige toename van het aantal besmettingen. “Ik denk dat niemand dit had verwacht, een dergelijk grote stijging twee weken na de versoepelingen. Ook in de modellen is dit boven alle verwachtingen. Dat betekent ook dat de modellen niet meer het kompas geven.”
De viroloog vreest dat de toename mogelijk toch weer zal leiden tot meer ziekenhuisopnames en ernstig zieke patiënten. "Nu we deze aantallen zien, weten we niet wat er gaat gebeuren."
Hoewel jongeren bijna geen kans hebben een ernstige infectie te krijgen, wijst hij wel op het risico van langdurige Covid. "Dat is een relevant risico", zegt De Jong.
"Ik denk dat heel veel mensen wel iemand kennen die maandenlang thuis zit, niet meer aan het werk kan, mensen te vermoeid zijn. Als dat een grote populatie wordt onder jongeren die niet meer kunnen studeren of werken, dat heeft ook een behoorlijke impact."
Het OMT-lid pleit er verder voor dat uitgaanspubliek zich in de toekomst altijd vooraf laat testen, in plaats van het enkel tonen van een vaccinatie- of herstelbewijs. "Dat is een stuk veiliger, omdat we weten dat een vaccinatie niet 100 procent beschermt tegen een infectie van de deltavariant."
Volgens De Jong lagen de versoepelingen die onlangs werden ingevoerd voor de hand met de getallen die er toen lagen. Hij noemde de zogenoemde 'dansen met Janssen-campagne', waarbij jongeren gelijk na het halen van een prik op stap konden, echter wel "een beetje onfortuinlijk". "Het vaccin werkt niet meteen. Dat is inmiddels teruggedraaid, maar het zal niet geholpen hebben."
De viroloog heeft goede hoop dat de huidige maatregelen effect hebben en de exponentiële groei van het aantal coronabesmettingen snel een halt kan worden toegeroepen.
"We hebben nu te maken met een wedloop tussen vaccinatie en de deltavariant. Op dit moment is de deltavariant duidelijk aan de winnende hand. Maar komende maand wordt er meer gevaccineerd, meer mensen krijgen hun tweede vaccin. Op 13 augustus zit je alweer in een andere situatie, waarin de vaccinatiepartij misschien aan de winnende hand is."