- Superbelegger Warren Buffet beschikt over een recordbedrag van 157 miljard dollar aan contante middelen.
- Dit suggereert dat Buffett momenteel geen koopjes ziet op de beurs en volgend jaar economische problemen verwacht, zegt vermogensbeheerder Lee Munson.
- Investeringsvehikel Berkshire Hathaway van Buffett heeft zowel groei- als waarde-aandelen in de beleggingsporteuille.
- Lees ook: Topbelegger Ron Baron speurt naar aandelen die over een periode van 40 jaar een rendement van 1.000% opleveren – momenteel zet hij in op deze 2 fondsen
Superbelegger Warren Buffett heeft meer geld dan ooit aan de zijlijn geparkeerd, omdat hij economische tegenwind verwacht en nauwelijks kansen ziet om aandelen te vinden die aantrekkelijk zijn gewaardeerd, zegt een vermogensbeheerder.
Het investeringsvehikel Berkshire Hathaway van Buffett had op 30 september een recordbedrag van 157 miljard dollar aan contante middelen, zoals dollars en makkelijk te verzilveren vastrentende beleggingen. Dit enorm hoge bedrag aan ‘cash’ maakt 15 procent uit van het totale vermogen op de balans van Berkshire.
“Ik denk dat hij volgend jaar problemen voorziet”, zei topman Lee Munson van vermogensbeheerder van Portfolio Wealth Advisors donderdag tegen Yahoo Finance over de grote hoeveelheid contante middelen die Buffett aanhoudt. “Het betekent dat hij voorzichtig is. Hij ziet geen buitenkansjes om in te beleggen.”
Als waardebelegger is Buffett gespecialiseerd in het kopen van aandelen en bedrijven die op de beurs minder waard zijn, dan je zou kunnen verwachten op basis van het winstpotentieel.
Buffett houdt als vuistregel aan dat hij altijd minstens 30 miljard dollar aan liquide middelen bij Berkshire in kas wil hebben, zodat het bedrijf altijd aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen. Met een ruime oorlogskas kan de topbelegger zich ook storten op laag gewaardeerde bedrijven en lucratieve deals in moeilijke tijden, zoals hij deed tijdens de financiële crisis van 2008.
Buffett heeft moeite om koopjes te vinden op de beurs
Buffett maakte fortuin door te beleggen in Amerikaanse bedrijven als Coca-Cola en Kraft Heinz. Gelet op de hoge waardering van aandelen in de afgelopen jaren, heeft de topbelegger meer moeite moeten doen om aantrekkelijke deals te vinden.
"Eerlijk gezegd is het gewoon moeilijk om goede bedrijven te vinden tegen een redelijke waardering," zei Munson over de uitdaging waar Buffett voor staat.
Buffett en zijn team onthulden deze week dat ze in het derde kwartaal van dit jaar het belang van Berkshire in oliemaatschappij Chevron hebben verkleind en een aantal beleggingen hebben verkocht. De twee grootste deelnemingen van Berkshire zijn nog altijd Apple en Bank of America.
Vermogensbeheerder Munson stelt dat Berkshire in wezen een strategie volgt om zowel groei- als waarde-aandelen te bezitten. Het belang in Apple zorgt de facto voor blootstelling aan de brede S&P 500-index, gelet op de buitenproportionele invloed van het Big Tech-aandeel op de belangrijke beursgraadmeter. De belegging in grootbank Bank of America is een typische manier om in een waarde-aandeel te beleggen.