De politie heeft met de aanhouding van zeven mannen mogelijk een grote terroristische aanslag in Nederland voorkomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) waren de verdachten vergevorderd met het plannen van een aanslag op een evenement.
Ze wilden volgens het OM vermoedelijk machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats zouden de verdachten een autobom willen laten ontploffen. Bij de aanhoudingen, waarvoor diverse antiterreureenheden werden ingezet, vond de politie vijf handvuurwapens.
De verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, werden donderdag aan het einde van de middag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie van hen komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ook in de woonplaatsen van de verdachten hield de politie doorzoekingen. Behalve de speciale interventieteams zette de politie helikopters en observatieteams in, zo’n vierhonderd mensen in totaal.
Aan de aanhoudingen zijn volgens het OM maanden van onderzoek voorafgegaan. Dat begon in april met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees die in Arnhem woont. Hij zou met een groep een aanslag willen plegen. In 2017 werd hij nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.
Op welk evenement de verdachten het gemunt hadden, heeft het OM niet bekendgemaakt. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten op zoek waren naar kalasjnikovs, handgranaten, handvuurwapens, bomvesten en grondstoffen voor een of meerdere bommen. ,,Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten”, aldus justitie.
De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam. Ze mogen momenteel alleen contact hebben met hun advocaten.
Minister Grapperhaus: heftig en goed nieuws
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt tegen de NOS dat dit "in zekere zin heftig is, maar gelukkig ook goed nieuws":
"Er is een terroristische cel aangehouden en opgerold. De diensten hebben in april dit jaar signalen gekregen dat een persoon in IS-gebied was geweest en mogelijk aanslag wilde beramen. Er is een groot strafrechtelijk onderzoeksnet rond die man opgezet en dat heeft ertoe geleid dat de politie met speciale interventies deze mensen heeft kunnen arresteren."
De recherche doet nog volop onderzoek naar de vraag welk evenement de zeven opgepakte terreurverdachten precies wilden aanvallen. ,,We kunnen er nu nog niet concreet over worden. Duidelijk is dat men op zoek was naar een groot evenement'', zegt landelijk recherchechef Wilbert Paulissen.
Tijdens de acties van donderdag heeft de politie zo'n vierhonderd mensen ingezet, vertelt de recherchechef. In Weert heeft de speciale eenheid die voor de aanhoudingen was ingezet geweld gebruikt. Een of meerdere verdachten hebben daardoor lichte verwondingen opgelopen, zegt Paulissen. Hij wil over het soort geweld niet meer kwijt.
De afgelopen maanden heeft de politie geen middel onbenut gelaten in het onderzoek naar de vermoedelijke terroristische groep. ,,Alles dat opsporings-Nederland ter beschikking heeft is uit de kast getrokken''. Zo zette de politie observatieteams in om verdachten in de gaten te houden en werden taps geplaatst op hun communicatiemiddelen. Die middelen waren toereikend, zegt Paulissen.
Arnhemse terreurverdachte nog in proeftijd
De 34-jarige Irakees uit Arnhem die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als centrale figuur in de groep die een grote aanslag zou voorbereiden, zit nog in zijn proeftijd. Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde deze Hardi N. in oktober vorig jaar in hoger beroep tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, nadat hij had geprobeerd naar Syrië uit te reizen.
Wie in zijn proeftijd de wet overtreedt, loopt het risico dat hij het voorwaardelijke deel van zijn straf alsnog moet uitzitten.
N. werd veroordeeld voor het ,,voorbereiden van terroristische misdrijven''. Het hof achtte bewezen dat hij in 2014 samen met een medeverdachte van plan was om naar Syrië te reizen en zich onder het mom van jihad aan te sluiten bij islamistische terroristen.