- Het Openbaar Ministerie gaat rapper Ali B. en voormalige bandleider Jeroen Rietbergen van The Voice of Holland vervolgen.
- Zij zouden zedenmisdrijven hebben gepleegd rondom de opnames van het programma The Voice of Holland.
- De misdrijven kwamen naar buiten na een uitzending van BOOS door journalist Tim Hofman.
- Lees ook: 5 opvallende dingen in de uitzending van BOOS over seksueel wangedrag bij The Voice of Holland.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om rapper Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen te vervolgen voor meerdere zedenzaken rond het televisieprogramma The Voice of Holland (TVOH). Het onderzoek tegen Marco Borsato rond The Voice wordt bij gebrek aan bewijs geseponeerd, meldt het OM. Eerder is al een zaak naar een betrokken regisseur van het programma geseponeerd.
Ali B wordt vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen, die gepleegd zouden zijn tussen 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en het buitenland. Een daarvan is gerelateerd aan The Voice. Volgens het OM was bij de aangifte van een vierde vrouw tegen de rapper geen sprake van een strafbaar feit. Bandleider Rietbergen wordt verdacht van een zedenfeit uit februari 2018. Dat zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s van The Voice.
Tegen Borsato loopt nog wel een zedenonderzoek naar aanleiding van een aangifte in december 2021, maar dat is niet gerelateerd aan The Voice. In deze zaak wordt nog een vervolgingsbeslissing genomen. De zanger heeft tegenaangifte gedaan voor smaad en laster.
In totaal zijn drie aan The Voice gerelateerde aangiftes geseponeerd, aldus het OM. Twee vanwege onvoldoende bewijs en een omdat er niks strafbaars heeft plaatsgevonden.
RTL stopte vorig jaar januari abrupt met het uitzenden van The Voice of Holland nadat er berichten waren binnengekomen over mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen.
Een aantal dagen later verscheen een aflevering van het onlineprogramma BOOS over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen van The Voice en The Voice Kids. In die bewuste aflevering beweerden oud-kandidaten lastiggevallen te zijn door medewerkers van de talentenjacht. Meerdere vermeende slachtoffers deden daarna aangifte.
Rietbergen erkende voor de BOOS-aflevering was verschenen al dat hij zich schuldig had gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Hij bekende dat hij relaties van "seksuele aard" met vrouwen had die betrokken waren bij het programma. Oud-coach Ali B heeft altijd ontkend dat hij zich schuldig had gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Borsato, ook een oud-coach, liet eerder via een verklaring weten dat hij de aantijgingen aan zijn adres ontkent.
Het onderzoek naar de misstanden achter de schermen bij The Voice liep sinds eind april vorig jaar.
Zaak tegen Marco Borsato geseponeerd
Het Openbaar Ministerie maakte dinsdag bekend het onderzoek tegen Marco Borsato rond The Voice bij gebrek aan bewijs te seponeren.
Borsato wil niet inhoudelijk reageren, zo heeft zijn advocaat Geert-Jan Knoops laten weten aan het ANP.
"Wij hebben onze cliënt vandaag uitvoerig gesproken en hij kiest ervoor om geen inhoudelijke reactie te geven", zegt Knoops, die Borsato samen met zijn vrouw Carrie juridisch bijstaat. "Maar het spreekt voor zich dat hij met instemming heeft kennisgenomen van het besluit en het daar verder bij wil laten."
Het onderzoek in een andere zedenzaak tegen Borsato loopt nog. Dat onderzoek is niet gerelateerd aan The Voice en betreft de aangifte van een 22-jarige vrouw vanwege 'onzedelijke betastingen'. Borsato heeft hierin een tegenaangifte tegen de vrouw gedaan. Advocaat Knoops laat weten de onderzoeken in deze kwestie af te wachten.