- De Olympische Spelen van Tokio moeten de meest duurzame Spelen ooit worden.
- Er wordt volop waterstof gebruikt, de medailles zijn gemaakt uit afgedankte elektronica en de bedden zijn van karton.
- Het worden volgens het organisatiecomité de eerste “CO2-negatieve” Spelen.
Vrijdag beginnen in Tokio de uitgestelde Olympische Spelen van 2020. Er vliegen ruim 11.000 sporters naar Japan en daar komen dan nog alle coaches, begeleiders en journalisten bovenop.
Toch proberen de Japanners zich te profileren op het gebied van duurzaamheid, onder het motto: ‘The Green Games: Tokyo 2020’. Het moeten de groenste Spelen ooit worden.
Er is naar verluidt weliswaar ‘fout hout’ gebruikt voor de bouw van het Olympisch stadion, waar de openings- en sluitingsceremonie en atletiek-, rugby- en voetbalwedstrijden plaats zullen vinden, maar het stadion is wel CO2-neutraal en gebruikt alleen natuurlijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. En het Olympisch dorp draait volledig op waterstof.
Dit zijn 8 andere manieren waarop Tokio probeert een groen voetje te halen.
Bedden van karton
De ongeveer 18.000 bedden in het Olympisch dorp zijn gemaakt van karton dat na afloop wordt hergebruikt. Ze zijn volgens de manager van het atletendorp steviger dan houten bedden en geschikt voor sporters tot 200 kilo.
En ondanks corona toch goed om te weten: de sporters kunnen er ook gewoon seks in hebben als ze daar nog energie voor hebben na de wedstrijden. De Ierse turner Rhys Mcclenaghan liet in een video op Twitter zien dat je gewoon op de bedden kunt springen.
Het frame van de bedden wordt volgens persbureau AP na afloop van de Spelen gerecycled als papier en de uit drie delen bestaande matrassen als plastic.
Medailles van metalen uit afgedankte elektronica
Alle Olympische medailles zijn gemaakt van metalen uit afgedankte elektronica. Zo zijn er meer dan 6 miljoen telefoons gerecycled om goud, zilver en brons uit te halen voor de 5.000 benodigde medailles, meldt Techradar. Ook zijn er camera's en laptops ingezameld.
Podia van gerecycled plastic
De podia waarop de medaillewinnaars worden gehuldigd, zijn gemaakt van gerecycled plastic en zullen na de Spelen opnieuw worden gebruikt.
"De achterliggende gedachte is dat we iets wilden creëren dat we kunnen bewaren in plaats van weg te gooien als afval", vertelt ontwerper Tokolo Asao op de officiële website van de Olympische Spelen. "Elke kubus die onderdeel is van het podium weegt niet meer dan 1,5 kilo. Licht genoeg voor een kind om vast te houden. Delen van het podium kunnen in huis bewaard en getoond worden en misschien zetten we ze ook wel in ambassades neer of presenteren we ze later als souvenirs."
Veel gebouwen van de Spelen van 1964 worden opnieuw gebruikt
In 1964 organiseerde Tokio ook al eens de Olympische Spelen. Toen won Anton Geesink op indrukwekkende wijze goud op de judomat.
Veel gebouwen van die Spelen worden nu ruim een halve eeuw later opnieuw gebruikt, schrijft The Guardian. Daaronder de indrukwekkende tempel voor de vechtsporten judo en karate Nippon Budokkan die Geesink destijds helemaal stil kreeg, maar ook het nationale gymnastiekstadion van Yoyogi en het park Baji Koen voor de ruitersport.
In de agglomeratie van Tokio zijn maar liefst 25 locaties een erfenis van de Olympische Spelen van 1964.
Er wordt 100 procent groene stroom gebruikt
Energiemaatschappij ENEOS levert uitsluitend groene stroom voor de Olympische Spelen, meldt de website Inside the Games. Daarbij wordt gebruikgemaakt van biomassa uit houtsnippers en bouwafval en ook van zonne-energie uit Fukushima. Daar vond in 2011 nog een kernramp plaats na een aardbeving en de daaropvolgende tsunami.
De olympische vlam brandt op waterstof
De olympische fakkel en de olympische vlam branden niet op aardgas of een ander fossiele brandstof, maar op waterstof. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van de Spelen dat waterstof wordt gebruikt voor de fakkel en vlam. Het Japanse organisatiecomité wil daar volgens Essentially Sports een CO2-vrije toekomst mee promoten.
Ook al het olympisch vervoer rijdt op waterstof
Alle auto's en bussen die worden gebruikt voor het vervoeren van olympiërs rijden op waterstof, net als de vrachtwagens die worden ingezet, meldt Euronews.
"Met hun enorme bereik en zichtbaarheid zijn de Olympische Spelen een geweldige kans om technologieën te demonstreren die de hedendaagse problemen te lijf kunnen gaan, zoals klimaatverandering", zegt duurzaamheidsdirecteur Marie Sallois van het Internationaal Olympisch Comité daarover.
De CO2-uitstoot van de vluchten wordt gecompenseerd met certificaten
De meeste van de 11.000 atleten, hun coaches en begeleiders komen net als alle journalisten met het vliegtuig naar Tokio. De organisatie compenseert de CO2-uitstoot daarvan met certificaten.
Volgens Masako Konishi van het duurzaamheidscomité van de olympische organisatie is er inmiddels "voor 150 procent van de uitstoot" aan CO2-certificaten gekocht en worden het daarmee "de eerste CO2-negatieve Spelen".
Lees meer over de Olympische Spelen van Tokio:
- De Olympische Spelen in Tokio zijn met €24 miljard nu al de duurste ooit
- Nederland behaalt 16 gouden, 14 zilveren en 18 bronzen plakken tijdens de Olympische Spelen, denkt een sportdatabureau – dat is goed voor plek 6 in de medaillespiegel
- Zuid-Korea is zo bang dat zijn atleten radioactief voedsel uit Fukushima krijgen dat het zelf eten regelt tijdens de Olympische Spelen